Summer Campus

DISSENY D'ESPAIS, ARQUITECTURA I SOSTENIBILITAT

Curs d’estiu de quatre setmanes focalitzat en processos de disseny des d’una perspectiva sostenible.

Què trobaràs?

El Summer Campus “Disseny d’Espais, Arquitectura i Sostenibilitat” és una immersió de quatre setmanes als sectors de l’interiorisme i l’arquitectura, i la importància de tenir en compte la sostenibilitat a l’hora de dissenyar. El curs comença amb dues setmanes de classes en línia, on s’aprèn a identificar, analitzar, diagnosticar i resoldre necessitats d’un entorn. Després d’aquesta introducció, l’alumnat estarà preparat per a les dues setmanes següents de classes, workshops i visites presencials, on es treballarà el procés de disseny des d’una perspectiva sostenible a nivell econòmic, social, cultural i mediambiental. Tot plegat juntament amb Arquitectura de Contacte (coordinadors del curs) i un elenc de professionals de l’interiorisme, l’arquitectura i el disseny de producte que treballen des d’aquesta òptica.

Objectius

1 ⟶ Comprendre com des de l’arquitectura i el disseny podem afectar l’entorn immediat i la política local.
2 ⟶ Entendre el procés de disseny des de la responsabilitat social i mediambiental.
3 ⟶ Aprendre a analitzar les necessitats d‟un territori i com satisfer-les.
4 ⟶ Saber dissenyar des del residu, mitjançant el reciclatge, l’upcycling i els patrons de consum i producció.
5 ⟶ Aprendre a dissenyar des de la perspectiva de gènere.

Dirigit a

Estudiants universitaris i graduats d’enginyeries, arquitectura, disseny, sociologia, antropologia, ciències polítiques (i altres formacions d’aquestes famílies d’aprenentatge) que volen introduir-se en el disseny d’interiors i arquitectura des d’una perspectiva sostenible a nivell econòmic, social, cultural i mediambiental.

Dades clau

Dates:

Del 17 de juny al 12 de juliol del 2024
(del 17 al 28 de juny online + de l’1 al 12 de juliol presencial).

Horari

Classes Online de dilluns a divendres: horari autònom, 4 hores orientatives entre classe i treball individual.

Classes presencials de dilluns a divendres: de 9h a 13.30h.

Tallers, visites, dinàmiques i treball cooperatiu de dilluns a dijous: de 15:30h ha 19:30h

Inclou dinars diaris de dilluns a divendres.

Durada

4 setmanes (2 setmanes en línia i 2 setmanes presencials).

Preu

1.595€. 15% de descompte per a Universitats Internacionals que tinguin conveni de cooperació amb ESDI.

Idioma

Castellà o anglès (dos grups diferents).

Convalidacions

Aquest curs pot convalidar 2 crèdits ECTS de lliure disposició (l’han d’acceptar la universitat de l’estudiant).

Modalitat

Online + Presencial (Campus ESDI Sabadell).

Part Online

L’objectiu de la part en línia serà identificar, analitzar i accionar mitjançant el disseny una o diverses necessitats de l’entorn de residència de les estudiantes. El mètode emprat, “aprendre fent” (learning by doing), serà el que farem servir en el desenvolupament de la part presencial a Sabadell (Catalunya, Espanya), i aquesta part online ens aportarà el coneixement bàsic per poder afrontar el disseny des de la sostenibilitat (territorial, social i mental).

summer campus, diseño de espacios, arquitectura y sostenibilidad

Mòdul A: Identificar i analitzar necessitats

Descobrir necessitats del teu entorn.

Analitzar necessitats. Preguntar, dibuixar, representar.

Presentacions, seguiment, desenvolupament col·lectiu.

summer campus, diseño de espacios, arquitectura y sostenibilidad

mòdul B: Diagnosticar les necessitats

Estudiar i treballar la diagnosi d‟un entorn o necessitat.

Hipòtesi, creativitat i representació de diagnòstics.

Presentacions, seguiment, desenvolupament col·lectiu.

summer campus, diseño de espacios, arquitectura y sostenibilidad

Mòdul C: Accionar les necessitats

Com es desenvolupa un pla d’acció de disseny?

El disseny i la realitat material, la posada en acció.

Correccions individuals i seguiment.

Classes presencials

diseño de producto, arnau anoro, estudiar grado en diseño barcelona, esdi escuela superior de diseño

"Learning by doing", filosofia de l'aprenentatge

Coque Claret ens presentarà el format del curs, la filosofia que acompanya el learning by doing i com es pot enfocar el procés de disseny a partir de la pràctica i l’acció directa.

summer campus,

Upcycling i Reciclatge al Disseny

Arquitectura de Contacte ens proposarà una retrospectiva de referències que projecten mitjançant el disseny de reús com a sistema de treball, sempre vinculat a una mirada holística de sostenibilitat i consciència social.

Semiòtica del disseny

Dissenyar és donar significat. I encara que sembli obvi el capitalisme ha pervertit aquest fonament tan important a la nostra professió. La Dra. Encarna Ruiz ens portarà a explorar el poder significant que conté el disseny i quines responsabilitats tenim a la seva pràctica.

summer campus, diseño de espacios, arquitectura y sostenibilidad

ANÀLISI: EINES I CONCRECIÓ

Arquitectura de contacte ens plantejarà les claus principals per a una bona anàlisi de necessitats, la base de qualsevol disseny socialment valuós. Posteriorment, identificarem i desenvoluparem les necessitats socialment valuoses que s’hagin destapat a la visita al Mercat Central de Sabadell.

summer campus, diseño de espacios, arquitectura y sostenibilidad

DIAGNÒSTIC: EINES I CONCRECIÓ

Diagnosticar és desenvolupar hipòtesis diferencials i, sobretot, contextualitzar les necessitats analitzades en el seu entorn sociopolític-econòmic. Amb els ensenyaments previs, haurem d’aconseguir unes línies de reflexió i investigació valuoses per tramar i donar forma als projectes de curs.

summer campus, diseño de espacios, arquitectura y sostenibilidad

PRESENTACIÓ I REPRESENTACIÓ DE PROJECTES

Juntament amb l’experiència i el coneixement emprenedor i de
desenvolupament de producte d’Ivan Merino començarem a centrar-nos en com representar i comunicar els projectes de disseny.

n'undo, summer campus interiorismo

“Re-fer, Des-fer i No-fer”

Cada cop és més important entendre que no cal construir la ciutat del futur, sinó que cal construir el futur per a la ciutat. N’Undo i la seva perspectiva de disseny “Re-fer, Des-fer i No-Fer” ens proposa una mirada crítica a les dinàmiques del disseny contemporani i, sobretot, com construir alternatives operatives des d’un “No-Fer” propositiu.

Filosofia i política de la creació artística i del disseny

Júlia Llull ens acompanyarà per entendre el paper filosòfic i polític que conté qualsevol procés de creació. Des de la seva perspectiva militant i el seu ampli coneixement en història de l’art i la filosofia podrem construir un marc mental ampli per, tot seguit, avaluar els projectes del curs des d’aquest context, donant-los contingut i projecció.

summer campus interiorismo, nuevos materiales

nous materials i noves metodologies en el disseny

Marcelo de Medeiros ens porta la seva experiència en investigació i desenvolupament de nous materials que continguin la perspectiva de sostenibilitat ecològica (descarbonització, descomposició) en la seva aplicació al disseny de productes. Una inspiració molt necessària tant pel curs com pel futur professional de l’alumnat.

Visites i tallers

curro claret diseñador industrial, summer campus interiorismo
esdi

TALLER DE CURRO CLARET

Ens desplaçarem al taller del dissenyador industrial Curro Claret, que situa la mirada social com a eix dels seus projectes i el reciclatge com a mecanisme de treball. Una oportunitat molt valuosa de veure en acció un dels dissenyadors més interessants del panorama espanyol.

seu escofet barcelona, summer campus interiorismo

ESCOFET

Visita a la seu d´ESCOFET, empresa de Barcelona que dissenya i fabrica mobiliari urbà, il·luminació exterior i paviments d´espais públics.

mercat central sabadell, summer campus interiorismo

Primera visita al Mercat Central de Sabadell

Primera visita al Mercat Central de Sabadell juntament amb Pla Estel per a tenir una primera presa de contacte amb l’entorn i analitzar les seves possibilitats.

mercat central sabadell, summer campus interiorismo

Hackejar el Mercat Central de Sabadell

El hacking és una pràctica artística cada vegada més en auge, per sort. Es tracta de confrontar tot allò normatiu i trobar nous llenguatges per als significats i significants del disseny. Juntament amb Obliqua treballarem in-situ en el Mercat Central per a identificar el material de hackeo que usarem en els treballs de curs.

summer campus, diseño de espacios, arquitectura y sostenibilidad

Taller d'Upcycling amb Makea Tu Vida

Makea Tu Vida apareixerà en escena per empènyer-nos amb un taller pràctic d’enfocament dels projectes i construcció de solucions a partir dels materials piratejats prèviament amb Obliqües.

Col·laboradors
docents

Marcelo de Medeiros, diseñador de calzado, cuenca&co, postgrado diseño de calzado barcelona

Marce de Medeiros

Dissenyador especialitzat en materials experimentals i calçat. Dissenyador industrial per la Universitat Nacional de Còrdova. Fundador de la marca de calçat Cuenca&Co i de Mai Estudi. Investigador en nous materials, biodegradables i tecnologia sostenible aplicada a producte.
ivan merino, diseñador de producto, biscuits bcn, diseñador de calzado, diseño de calzado

Ivan Merino

Dissenyador de producte especialitzat en calçat i food design. Graduat en Disseny menció Producte per ESDI-URL. Ha estat dissenyador de calçat a Camper, i fundador de LikenStudio, Colectivo Starter i de l'estudi de food design Biscuits bcn. És professor de disseny de producte en ESDI i IED, i coordinador del Diploma d'Especialització en Disseny de Calçat Avançat de ESDI.
encarna ruiz, grado en diseño esdi, esdi color lab

DRA. ENCARNA RUIZ

Llicenciada en Periodisme i Doctora en Comunicació i Periodisme per la UAB. Màster Universitari en Comissariat d'Art i Nous Mitjans per ESDI-URL. Especialista en Sociologia del disseny i Anàlisi en tendències socials, és la Directora de The Create Lab, el laboratori de tendències socials i del color vinculat a l'Associació Internacional del Color Intercolor des de 2012, i representant d'Espanya en aquesta associació.

Coque Claret

Arquitecte i professor associat a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès ETSAV-UPC. Membre fundador de l'agrupació AVES del COAC. Amant de la realització pràctica i del debat teòric/crític sobre temes relacionats amb arquitectura i sostenibilitat; arquitectura, salut i pobresa energètica, habitatges experimentals i alternatius, etc. Impulsor del laboratori de recerca PACES amb Dani Calatayud en el Centre de Recerca CRiTT de la ETSAV. Investigador del projecte europeu RAÍCES de rehabilitació energètica d'habitatges socials en l'àrea mediterrània 2011-2015.

Curro Claret

Dissenyador industrial amb criteris socials i mediambientals. Format en Elisava i en Central Saint Martins de Londres. El seu treball posa en el centre a les persones, implicant els agents de l'entorn en el desenvolupament dels seus projectes i posant en manifest problemes reals i quotidians de la nostra societat. Compagina el seu treball com a dissenyador amb la docència.

Júlia Llull

Doctora en història de l'art per la Universitat de Barcelona, especialista en teoria de la imatge, professora de la Universitat Pompeu Fabra i Coordinadora del projecte FemArt, un projecte amb compromís polític feminista que proposa una Mostra d’Art, un espai de formació i un arxiu de pràctiques artístiques feministes contemporaneas amb seu en CaLaDona. També és part del grup impulsor del festival de fotografia transfeminista UllalFest, que es dona anualment a Barcelona.

Pla Estel

Cooperativa d'arquitectes formada el 2014 amb base en Sabadell. La seva manera de treballar es basa en els principis de la ecologia urbana i de la geografia social. Partint d'una base participativa, de l'observació de la vida quotidiana i de les interrelacions que estableix l'ecosistema desenvolupen propostes de transformació tant a petita com gran escala.

Oblicuas

Col·lectiu que treballa des de-amb-sobre el hackeig d'objectes. La seva pràctica se centra en repensar i reapropiar-se de la materialitat quotidiana que ens envolta. La ruptura (formal i/o funcional) d'un objecte es presenta com una estratègia que permet alterar i apropiar-se de les materialitats donades, generant altres narratives i vincles inesperats.

N'UNDO

Col·lectiu format per persones de diferents disciplines que comparteixen la inquietud de millorar els llocs que habitem. El seu treball se centra en visibilitzar la millora de la ciutat i el territori des del No Fer, el Refer i el Desfer. La seva filosofia i la seva aplicació directa en els projectes que han desenvolupat per tot el territori espanyol els ha portat a ser participants de múltiples exhibicions com és per exemple el cas de la Biennal d'Arquitectura de Venècia.

Escofet

Empresa fundada el 1886 a Barcelona que, mitjançant el disseny i industrialització d'elements urbans, transforma les ciutats i potència l'ús de l'espai públic. Amb un equip multidisciplinari d'arquitectes, dissenyadors i paisatgistes, Escofet és una referència internacional en l'arquitectura del paisatge gràcies al domini sobre el formigó i la seva capacitat per a transformar-lo i convertir-lo en la pell de la ciutat.

Makea tu vida

Entitat que treballa en el territori que existeix entre els mons del Disseny i l'Ecologia. Les seves pràctiques van dirigides a fomentar el disseny obert, l'intercanvi de coneixements i la creativitat col·lectiva desenvolupant tallers per a la construcció col·lectiva de missatges, equipaments d'espais, plataformes relacionals, artefactes i objectes. Makea és una alternativa a la cultura del “usar i tirar” que ha format part de múltiples exhibicions i espais de formació.

Necessites
més informació?

Si tens dubtes sobre el curs o necessites més info, omple el formulari, envia’ns un email, truca’ns o envia’ns un WhatsApp.