Overview: Reptes i futur de la sostenibilitat en el sector tèxtil

circularitat en el sector tèxtil, kreab, esdi, modacc, texfor, pacte moda circular

Overview: Reptes i futur de la sostenibilitat en el sector tèxtil

Un centenar de representants de la indústria de la moda de Catalunya, juntament amb representants de les institucions europees, així com de la Generalitat i agrupacions tèxtils com Modacc o Texfor van participar a la jornada “Reptes presents i futurs de la circularitat en el sector tèxtil”, que va tenir lloc el passat 7 de juliol a l’Auditori de l’Escola Superior de Disseny ESDi. Aquest esdeveniment, coorganitzat per ESDi i la consultora de comunicació i assumptes públics KREAB, va ser una oportunitat per a debatre en clau legislativa sobre els reptes presents i de futur per al sector tèxtil en el marc regulador de l’economia circular. També es van compartir bones pràctiques en moda sostenible per part dels ponents empresarials de Pages Valenti, Hidrocolor, SAYE, The Animals Observatory, Col&Bri, Nylstar, així com des de la pròpia Escola amb la participació del professor Marcelo de Medeiros.

Consulta en aquest enllaç l’informe complet sobre la jornada.

lourdes ciuro, consellera de justicia generalitat de catalunya, esdi, kreab, pacte moda circular, circularitat sector tèxtil
circularitat en el sector tèxtil, esdi, kreab, saye, the animals observatory, hidrocolor, col&bri, nylstar, pages valenti

La primera parte de l’acte, presentada pel president de la Fundació del Disseny Tèxtil FUNDIT Carles Casanovas, va comptar amb la intervenció de Lourdes Ciuró, consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, qui va assenyalar: “S’ha d’apostar per la sostenibilitat, la circularitat i per un canvi en el model de producció, que implica la participació d’empreses, institucions i universitats”. Conscient que la transformació és un procés llarg i que requereix temps per a la constatació de resultats, la consellera va remarcar la transcendència dels centres educatius en aquest procés. “A més de formar, les universitats impulsen el coneixement i la innovació, pilars claus per a aconseguir l’adequació al nou entorn regit per la sostenibilitat”, va emfatitzar.

En aquesta primera taula rodona, es va debatre sobre la importància de la circularitat per al futur i desenvolupament del sector. Amb una despesa mitjana anual de 27 kg de tèxtil per ciutadà europeu, el representant de l’oficina de la Comissió Europea (CE) a Barcelona, Manuel Szapiro, va destacar que apostar per circularitat i sostenibilitat repercuteix en una millora de la seguretat col·lectiva, reduint significativament la contaminació atmosfèrica i la despesa d’energia i aigua. “Els objectius de la CE són augmentar la competitivitat i resiliència del sector i reduir la contaminació”, va concloure Szapiro.

La responsable de Desenvolupament Sostenible en el departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Mireia Cañellas, va instar la creació de sinergies entre tots els actors de la cadena de valor. “Han de participar empreses, administracions, universitats i societat”, va recalcar. En aquesta línia també es va pronunciar el director executiu de Modacc, David García, qui va valorar la transformació com un repte. “Aquesta situació és una gran oportunitat per al sector per a afegir nous elements competitius”, va apuntar. Així mateix, la secretària general de Texfor, Marta Castells, va advertir dels problemes que comporta per a les empreses tèxtils l’augment del preu de l’energia i de les matèries primeres.

La segona taula rodona va posar el focus en les empreses que realitzen bones pràctiques en sostenibilitat. Aquesta part va ser protagonitzada per Damian Augustyniak, COO & Co-founder de SAYE; Josep Muñoz, Operations Manager de The Animals Observatory; David Puyuelo, Director general de Col&Bri; Josep Pagès, Director comercial i de sostenibilitat de Pages Valenti; Josep Moré, Director general d’Hidrocolor; Alfonso Cirera, CEO de Nylstar, i Marcelo de Medeiros, dissenyador de producte i professor d’ESDi. Aquests ponents, representant empreses de moda, fabricació de filat i tintoreria, van destacar els nous models de producció que estan usant per a reduir la contaminació, així com el ferm compromís que les companyies tenen per a liderar el canvi en el sector.

L’acte també va comptar amb la donació d’excedents de roba per part d’Humana i Solidança, programes de gestió de residus tèxtils. Els quilos de roba cedits es van exposar en una part de l’auditori, per a representar físicament el problema de la gestió ineficient de la roba rebutjada.

L’esdeveniment va concloure amb la intervenció de Miguel Ferré, Senior Partner de Kreab España, i Responsable d’Assumptes Públics, Reputació & Intangibles.

Clicka a aquest enllaç per a consultar l’informe de la jornada amb tots els temes tractats.X