Mobilitat Internacional: crònica d’un aprenentatge experiencial

mobilitat internacional, intercanvi, exchange students,

Mobilitat Internacional: crònica d’un aprenentatge experiencial

Els programes d’intercanvi Erasmus i Free moving són una de les eines formatives més eficaces per als i les estudiants de Disseny.

L’experiència d’Intercanvi acadèmic internacional és una de les activitats que més interès desperta entre els i les alumnes de molts centres universitaris. Des de l’any 1987, data en la qual s’inicien a la Unió Europea els denominats programes Erasmus, l’intercanvi internacional s’ha convertit en un dels reptes acadèmics per als i les estudiants que recomanem totes les professores i tots els professors. L’èxit d’aquesta mena de programes radica en la possibilitat de potenciar les habilitats cognoscitives de l’alumnat, l’intercanvi cultural i fomentar les competències lingüístiques en la majoria dels casos.

En ESDi, es tracta d’una activitat molt valorada pel nostre alumnat en un doble sentit: rebem estudiants de països de la Unió Europea i d’altres llocs del món, fonamentalment d’Amèrica Llatina i Israel. Però també les i els nostres alumnes marxen a altres latituds a fi de buscar valors formatius i hàbits diferents.

En aquest sentit, l’estudiant de tercer curs del currículum en Disseny Gràfic d’ESDi, Anna Rodríguez, destaca que la seva estada a Finlàndia li ha permès constatar que “l’experiència Erasmus és una gran oportunitat per a créixer personalment i alhora, aprendre i enriquir-se d’altres cultures. Fer el pas va ser fàcil per a mi, perquè estava buscant també un canvi radical, forçar-me a mi mateixa a ser més independent i practicar molt el meu anglès”.  Així, Anna considera que romandre fora de casa li ha donat la possibilitat de conèixer a gent increïble i gaudir dels paisatges i la naturalesa d’un país com Finlàndia, en una experiència que qualifica com a “enriquidora i transformadora”.

No obstant això, no existeixen només programes de mobilitat en el context de la Unió Europea. També és possible realitzar estades internacionals a través de convenis bilaterals a través dels denominats programes free moving. En aquest sentit, ESDi, durant el curs 2021-2022, ha acollit a 70 alumnes i alumnes procedents de diferents països europeus, d’Israel i d’Amèrica Llatina. Una d’elles és Javiera Ormazábal, estudiant de Disseny de Moda, qui assegura que a la nostra Escola ha conegut una altra manera de treballar diferent de la que seguia a Xile. En aquest sentit, afirma que “ESDi m’ha aportat molt de coneixement i la possibilitat d’interactuar amb uns professors increïbles que m’han explicat les coses tantes vegades com sigui precís, que ho fan amb peres i pomes si és que no entenc, i no em deixen mai amb el dubte”. Per a Javiera aquesta és una de les coses més importants que li ha succeït durant el seu intercanvi, però també ho ha estat el fet de contactar amb altres estudiants que considera els seus amics: “M’enriqueix en l’ànima poder dir que no sols vaig fer amics erasmus, sinó estudiants espanyols que m’han aportat moltes coses positives i amistats indiscutibles”.

mobilitat internacional, intercanvi, exchange students,

Anna Rodríguez a Finlàndia

mobilitat internacional, intercanvi, exchange students,

Javiera Ormazábal a Barcelona

Des de l’altre costat de l’aula, les professores i els professors considerem que tenir a estudiants com Javiera entre el nostre alumnat suposa una glopada d’aire fresc que ajuda a generar debats enriquidors des de la perspectiva cultural. La diversitat del grup classe ens ajuda a crear l’interès i la curiositat per la forma de vida d’altres persones, la qual cosa suposa un aspecte fonamental en la formació d’estudiants de Disseny.

Aquesta és la raó que va portar a Sara Pérez, alumna de tercer curs del currículum en Disseny d’Interiors d’ESDi, a marxar a Finlàndia. En aquesta experiència buscava conèixer a persones diferents i amb mentalitat molt més oberta. “Aquesta idea de sortir de l’ou mental que tenim només amb la nostra visió de la vida i de l’acadèmia va suposar el meu primer impuls per a decidir anar-me d’Erasmus”. En el seu destí va descobrir un país molt allunyat del nostre “no sols per la temperatura i el clima tan diferents. Em vaig pegar una hòstia amb el ritme. Amb això em refereixo al ritme de vida. Finlàndia és un país molt relaxat, la gent estima la seva tranquil·litat i li donen molta importància, ja sigui en la seva vida privada com en el seu àmbit laboral”.

Aquest any acadèmic que finalitza s’han acollit al programa de mobilitat deu estudiants d’ESDi. Entre el nostre alumnat encara pesen els efectes de la Pandèmia i les reticències familiars a marxar. No obstant això, per al curs 2022-2023 s’han assignat 35 places entre els programes Erasmus i free moving. I han tornat a postular per ESDi al voltant de 90. Aquest atractiu d’ESDi l’explica Javiera quan ens comenta que “l’oferta de l’Escola em va semblar molt seductora per les assignatures que es mostraven publicades a la seva web. Però el que més em va interessar va ser el testimoniatge d’uns altres erasmus que parlaven sobre l’experiència que havien tingut amb ESDi. Aquests testimoniatges em van ajudar a tenir un millor enfocament sobre el que podria aconseguir aquí. Em va donar molta confiança veure que tots estaven molt satisfets amb el tracte i també amb l’après a l’Escola”.

Per part seva, els nostres estudiants busquen augmentar els seus coneixements dins de les especialitats de disseny que cursen, com és el cas d’Anna que assegura que va triar Finlàndia, en concret Lahti, porque es tracta d’una petita ciutat amb una gran cultura universitària. Però al mateix temps en la seva decisió va pesar “el gran amor que sento pel disseny nòrdic”.

mobilitat internacional, intercanvi, exchange students,

Sara Pérez a la Universitat de Savonia, Finlàndia 

Per a Sara, marxar per a incrementar les seves competències en Disseny d’Interiors va ser important. “Necessitava veure una altra manera de fer i em vaig trobar amb una experiència reveladora perquè vaig anar amb ganes de veure altres coses i em vaig topar amb el fet de replantejar-me a mi mateixa. I això ha estat excel·lent”. Per a ella, ha estat molt interessant veure una forma diferent de projectar els espais, totalment oposada a la nostra idea de zones comunes, de privacitat… “Parlant amb altres persones i veient les seves maneres de treballar, crec que m’han fet mirar el meu treball d’una altra manera i portar-lo per un altre camí”.

En aquest sentit, Anna afirma que a Finlàndia la metodologia de treball és molt diferent, però que en tot moment va tenir la certesa que els estudis realitzats a ESDi la situaven en un nivell i coneixements a l’altura dels altres estudiants. A més, afirma que “em vaig sentir molt agraïda de tenir una base creativa tan sòlida com la que ens aporta ESDi. Treballar tant els aspectes conceptuals a l’Escola m’ha facilitat molt el desenvolupament dels meus projectes a Finlàndia”.

Per la seva part, Sara destaca la formació en 3D i en plans que li han proporcionat els professors de l’Escola i que li ha “permès estar molt relaxada a l’hora de treballar en un altre lloc. També, el fet de fer molts treballs en grup, m’ha donat molta seguretat a l’hora de comunicar les meves idees i gestionar les tasques”.

En l’altre costat, Javiera considera que ha estat capaç d’incrementar el seu nivell en alguns aspectes gràcies a “la dedicació i el coneixement del professorat. En aquest sentit, destaca l’aprenentatge de la part més tècnica en la qual ha estat capaç d’adquirir coneixement sobre com analitzar els problemes que es plantegen en el procés de disseny i buscar la solució més viable”.

Amb l’arribada de l’estiu, l’experiència personal i docent en altres universitats per a Anna i Sara, i a l’ESDi per a Javiera, ha arribat a la seva fi. Les tres han estat excel·lents alumnes i han mostrats magnífiques habilitats d’adaptació. El pròxim curs els espera el repte de finalitzar els seus estudis a ESDi i a Xile, i decidir cap a on els portarà la seva professió com a dissenyadores de Gràfic, Interiors i Moda. Però amb el convenciment que en aquesta decisió segur ha tingut un impacte molt important aquests mesos en què ha transcorregut la seva mobilitat internacional.

Article de la Dra. Encarna Ruiz Molina, Directora del Departament de Teoria i Anàlisi del Disseny d’ESDi. X