fbpx

Marc del Sol

Spotter DIY

Audiovisual

Premi Laus de Bronze 2019 de l’ADG-FAD

El skateboarding va néixer al llarg dels anys 60 als Estats Units. En aquests últims seixanta anys s’ha expandit de forma global per la resta del món, contagiant a diverses generacions de joves que buscaven un estil de vida basat en la creativitat, la llibertat, la diversió i l’amistat.

Barcelona és un context idoni per a la seva recerca, atès que aquesta ciutat és considerada per la cultura del skateboarding com una de les meques a nivell mundial. No obstant això, certes mesures adoptades per l’ajuntament de la ciutat prohibeixen la pràctica de maniobres amb patins fora de les àrees destinades a això.

Aquest projecte proposa investigar les formes d’organització dutes a terme pels skaters del Spotter, un skatepark creat i autogestionat pels propis skaters locals. Spotter es va crear a partir del 2012 a Badia del Vallès, i en tot just 6 anys s’ha acabat convertint en un dels millors skateparks de Barcelona, expandint-se gràcies a una autogestió duta a terme pels skaters locals, basada en el col·lectivisme, la confiança i el Do It Yourself.

El Do It Yourself, o DIY, podria ser definit com una forma de producció contracultural que rebutja les formes de producció capitalistes, permetent a cada individu la producció, distribució o promoció de qualsevol producte. Dins de la cultura skater, el Do It Yourself involucra la creació de skateparks o petits mòduls per part dels propis skaters.

Steven Johnson defineix un sistema emergent com aquells sistemes complexos formats per agents individuals que despleguen una intel·ligència i un comportament cooperatiu àmpliament superior al que podria realitzar cadascuna de les seves parts individuals de manera separada. Aquests sistemes emergents es basen en l’absència d’una jerarquia o d’una centralització de la intel·ligència, organitzant-se a través de la intel·ligència ascendent i l’autoorganització.

D’aquesta forma, el concepte d’emergència podria descriure perfectament la manera d’operació duta a terme per alguns dels grups alternatius d’skaters de Barcelona, els quals mitjançant la cooperació, l’autogestió i el Do It Yourself, decideixen crear la seva pròpia llar.

X