Ane Castro Sudupe y Núria Costa Ginjaume

COD3NTIDAD

Moda

Al llarg de aquestes quatre anys de formació, hem mostrat un especial interès per la creació, el desenvolupament i la innovació dels teixits i aquest s’ha convertit en el imput del nostre projecte.

Amb molts dubtes per davant i a un pas d’acabar els estudis de disseny de moda, vam descobrir la necessitat d’experimentar sobre aquest tema. Per aquest motiu, busquem universitats, laboratoris, empreses on poder adquirir nous coneixements i realitzar les nostres pràctiques.

Entenem les pràctiques com una ampliació de la nostra formació i una oportunitat que ens permet acostar-nos al món laboral dins de l’àmbit en el qual es vulgui treballar. Després de varius intents, se’ns van obrir les portes del món de la recerca de nous materials a la ciutat de Eindhoven, en concret en el laboratori situat en l’epicentre del campus del TEU/i.

Oscar Tomico, el nostre tutor de pràctiques, ens va brindar un repte temptador i enriquidor, realitzar un intercanvi de coneixements amb els alumnes del departament de wearables. La nostra labor a la universitat consistia en tutoritzar els diferents projectes dels alumnes donant-les el suport necessari en la part de materialització de les peces (patronatge, disseny, confecció). Realitzant aquesta tasca vam adquirir nous coneixements tècnics i al mateix temps vam poder disposar d’un LAB per desenvolupar la nostra pròpia investigació. Va ser una oportunitat de la qual estem molt agraïdes.

A Eindhoven vam plantejar-nos la labor com futures dissenyadores, creiem que el disseny de moda no pot ficar fora de tots els avanços que està vivint la societat contemporània. És el nostre deure intentar aplicar aquests avanços a la indumentària. Pensem com l’escàner corporal, la brodadora industrial i la impressora 3D poden introduir-se en la producció tèxtil conformant una col•lecció el més funcional possible, d’aquesta idea neix el nostre projecte.

L’objectiu va ser crear alguna cosa innovadora, no recrear variants d’investigacions ja fetes. És a dir, havíem d’utilitzar les màquines que estaven a la nostra disposició com eines que ens permetessin crear alguna cosa nova per a la comunitat de la impressora 3d o la brodadora industrial.

Es tornaren totes les realitats virtuals en noves realitats? En un món en el qual les barreres entre el legal i il•legal es trontollen, on les noves tecnologies avancen massa ràpid per exercir un control sobre elles i l’ésser humà té el poder de generar arxius que equivalen a parts corporals humans, el caos es manifesta. La privacitat no troba buit on escondir-se i per ho tant la identitat de l’ésser humà queda al descobert, convertint-se en presa fàcil per ciberdelinqüents.
Aquest és el punt en el qual la nostra col•lecció fonamenta les seves bases, atendant-nos sempre a un dualisme de les noves tecnologies. L’aspecte més profitós dels últims avanços ho treballem mitjançant el desenvolupament de la nostra recerca, assumint tots els beneficis, que aporta treballar amb màquines com l’escàner 3D, la brodadora o la impressora 3D. Apliquem aquesta recerca en l’elecció i ús dels materials i el plantejament més conceptual com a tema de col•lecció.
Partint d’aquest desenvolupament tècnic i conceptual vam materialitzar un total de 6 looks amb una estètica futurista a la mateixa vegada que esportiva. Hi ha peces impreses completament amb la impressora 3D o la brodadora industrial, i vam haver d’afegir algunes peces que són híbrids entre els teixits desenvolupats i teixits tècnics adquirits com spacer, neopreno i més.
A pesar dels inconvenients que ens hem encontrat en el camí, si es pot crear una col•lecció mitjançant la brodadora industrial i la impressora 3D i que, a més, sigui funcional. Creiem que hem d’aprofitar les eines que tenim actualment al nostre abast.