fbpx

Felipe Petik Pasqualotto i el disseny en les qüestions de gènere

disseny, conferència, felipe petik pasqualotto, gènere

Felipe Petik Pasqualotto i el disseny en les qüestions de gènere

La conferència a ESDi del passat 14 de desembre de 2018 va ser a càrrec de Felipe Petik Pasqualotto, guanyador del primer concurs per a l’emprenedoria LGTB al Brasil (NESsT). Els temes que es van tractar a la xerrada van ser: l’impacte de les narratives de sexe, gènere i la sexualitat en pràctiques de disseny, el branding per a LGBTs, el disseny social i les metodologies de promoció de la diversitat.

Felipe Petik Pasqualotto és dissenyador per formació, intèrpret per naturalesa i especialista en Sexualitat i Gènere per la Universitat de l’Estat de Rio de Janeiro. Enfoca les seves investigaciones en les construccions contemporànies de sexe, gènere i sexualitat. Va treballar en la implementació d’un projecte dirigit a travestis i transexuals junt amb el Grup Cultural AfroReggae. Amb motiu de la conferència, vam poder parlar amb ell i profunditzar en les qüestions plantejades.

diseño, conferencia, felipe petik pasqualotto, génerodiseño, conferencia, felipe petik pasqualotto, género

  1. Com ha tractat el disseny tradicionalment les qüestions de gènere?

Tradicionalment el disseny ha treballat al costat de la publicitat com a tecnologia de producció del gènere. Per mitjà d’eines basades en la idea de segmentació de “mercats”, el disseny ha reproduït generalitzacions i estereotips sense qüestionar moltes vegades el seu paper polític en els missatges que ajuda a difondre.

  1. Quin enfocament creus que deuria prendre el disseny cap a la sexualitat i el gènere?

Un disseny verdaderament compromès en millorar la vida de totes les persones deu superar la visió dels “usuaris”. És necessari per a comprendre que les tecnologies no solament reflexen la naturalesa emocional humana, sinó també poden ajudar a donar-li figura. En el cas de les qüestions de sexualitat i gènere, l’enfocament del disseny deuria estar principalment en fer que els seus professionals comprenguin quants dels seus propis prejudicis són incorporats en pràctiques de creació i gestió de projectes. També en com influeix en la consolidació de tecnologies aplicades.

diseño, conferencia, felipe petik pasqualotto, género

 

  1. El laboratori de tendències cromàtiques de l’escola ha centrat la seva proposta AW20-21 en el tema del gènere. Creus que les qüestions de gènere poden generar tendències en l’àmbit del disseny?

El gènere com a categoria d’anàlisi social es molt més una elecció política que un camp d’estudis específic. En la búsqueda per la previsió de tendències, mirar el món des d’aquest punt de vista implica pensar en patriarcat, colonialisme i capitalisme, tal i com afirma Patricia Hill Collins. És a dir, un plat ple per a qüestionar com viuen les persones avui i com van a buscar viure les seves vides en els pròxims anys.

  1. Parla’ns de Marina Dragzilla, com i per què sorgeix?

Marina sorgeix com a eina educativa del dissenyador Felipe Petik Pasqualotto. La seva finalitat és il·lustrar/personificar el coneixement absorbit en els seus estudis d’Especialització en Gènere i Sexualitat (UERJ | Brasil) i en la seva pràctica en Disseny i Gestió de Marques. Marina és concebida per a qüestionar els impactes de les narratives sobre el sexe, el gènere i la sexualitat en tecnologies aplicades. En la societat de la moda (Gilles Lipovetsky), la dragqueen posa en dubte tot el sistema productiu basat en el gènere, actuant com un nou tipus de pinup per a la promoció de nous valors socials. El que avui es coneix amb el terme queer.

Moltes gràcies a Felipe Petik Pasqualotto per la interessant conferència i per les seves paraules!X