ESDi https://esdi.es/ca Escuela y estudios de diseño en Barcelona. Wed, 03 Mar 2021 14:59:43 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.4 Concurs THQ Nordic x ESDi: Comparteix i guanya 3 videojocs! https://esdi.es/ca/concurs-thq-nordic-videojocs Wed, 03 Mar 2021 14:59:43 +0000 https://esdi.es/?p=37776   Et sonen Darksiders Genesis, Destroy All Humans o Chronos: Before the Ashes? Doncs ets el fan dels videojocs que estem buscant! Tenim aquests 3 videojocs de THQ Nordic llestos per a sortejar. Què has de fer per a aconseguir-los? Compartir la publicació sobre el...

La entrada Concurs THQ Nordic x ESDi: Comparteix i guanya 3 videojocs! se publicó primero en ESDi.

]]>
 

Et sonen Darksiders Genesis, Destroy All Humans o Chronos: Before the Ashes? Doncs ets el fan dels videojocs que estem buscant! Tenim aquests 3 videojocs de THQ Nordic llestos per a sortejar. Què has de fer per a aconseguir-los?

 1. Compartir la publicació sobre el concurs en alguna de les següents xarxes socials: Instagram, Facebook i/o Twitter. Etiquetar a ESDi en la publicació.
 2. Inscriure’t a la conferència “Workflow de un artista 3D”, a càrrec d’ @stephanyshimae (ponent del Postgrau en Disseny de Personatges 3D per a Videojocs) del dia 12 de març de 2021 a les 18:30h (hora Madrid). Deixar les dades corresponents per a poder contactar amb els/les guanyadors/es.
 3. Seguir el compte d’ESDi a la xarxa social en la qual hagis participat: Instagram @esdi_barcelona, Facebook @ESDiEscolaSuperiordeDisseny i/o Twitter @ESDi_Barcelona.

 

Els/les guanyadors/es dels 3 videojocs de THQ Nordic es triaran en sorteig amb una aplicació d’elecció aleatòria entre aquells participants que hagin compartit la publicació, segueixin a ESDi a les seves xarxes socials i s’hagin inscrit a la conferència. Es podrà participar una vegada per cada xarxa social en la qual s’hagi compartit la publicació.

Consulta las bases legales del concurso y ¡no dejes pasar la oportunidad de conseguir uno de los 3 videojuegos de THQ Nordic gratis!

 

Imatge: @stephanyshimae (ponent del Postgrau en Disseny de Personatges 3D per a Videojocs)

La entrada Concurs THQ Nordic x ESDi: Comparteix i guanya 3 videojocs! se publicó primero en ESDi.

]]>
Fins sempre, Josep Bombardó https://esdi.es/ca/fins-sempre-josep-bombardo Wed, 03 Mar 2021 13:48:10 +0000 https://esdi.es/?p=37764 Avui, en la matinada del dia 3 de març de 2021, ens ha deixat el nostre president Josep Bombardó, ACS. El President Josep Bombardó, des del Gremi de Fabricants de Sabadell, va impulsar en el 1989 la creació de FUNDIT (Fundació del Disseny Tèxtil) i...

La entrada Fins sempre, Josep Bombardó se publicó primero en ESDi.

]]>
Avui, en la matinada del dia 3 de març de 2021, ens ha deixat el nostre president Josep Bombardó, ACS.

El President Josep Bombardó, des del Gremi de Fabricants de Sabadell, va impulsar en el 1989 la creació de FUNDIT (Fundació del Disseny Tèxtil) i de l’Escola Superior de Disseny ESDi. Tots tenim presents les seves paraules a l’inici dels estudis universitaris l’any 1992: “Des d’ESDi volem ajudar a fer una societat capdavantera en la formació en disseny i innovació, perquè allò que diferencia una empresa i un col·lectiu d’un altre no són les màquines, és el talent dels seus treballadors i ciutadans i la capacitat d’innovar”. Unes paraules que marquen el tarannà i els valors de la nostra escola.

Hem tingut la sort, en els últims 20 anys, de tenir-lo com a president i seguir la seva guia, el seu llegat és enorme i està inconclús. El seu últim projecte, pensant en la Indústria, Sabadell i ESDi, és el Coworking i Coliving que estem construint. Ell volia articular una palanca per a ajudar a la competitivitat industrial i avançar en la societat 4.0.

Nosaltres, a ESDi, som hereus de part del seu llegat i continuarem treballant per a completar-ho i potenciar-ho. Ho farem perquè ell ens va ensenyar l’autèntic significat de la paraula compromís i perquè ell continua viu entre nosaltres a través de les seves obres.

 

Comitè de Direcció de FUNDIT-ESDi

La entrada Fins sempre, Josep Bombardó se publicó primero en ESDi.

]]>
‘Parlem de nosaltres’, així celebrarem el 8M a ESDi https://esdi.es/ca/parlem-de-nosaltres-8m-esdi Tue, 02 Mar 2021 11:09:14 +0000 https://esdi.es/?p=37712   L’any 1975, l’ONU declara el dia 8 de març com el dia Internacional de la Dona. Això va suposar un pas endavant en el reconeixement dels nostres drets i la nostra aspiració a la igualtat entre homes i dones que, l’any 21 del segle...

La entrada ‘Parlem de nosaltres’, així celebrarem el 8M a ESDi se publicó primero en ESDi.

]]>
 

L’any 1975, l’ONU declara el dia 8 de març com el dia Internacional de la Dona. Això va suposar un pas endavant en el reconeixement dels nostres drets i la nostra aspiració a la igualtat entre homes i dones que, l’any 21 del segle 21, segueix sense resoldre’s. En el document oficial, l’ONU justificava aquesta declaració perquè era necessari dedicar la jornada “a aquelles dones corrents, com a artífexs de la Història, que havien lluitat de manera multisecular per participar en la societat en peus d’igualtat amb l’home”. I aquesta afirmació suposava el reconeixement a segles de lluita de la dona que s’havia vist limitada per una estructura patriarcal que l’asfixiava i que limitava els seus drets fonamentals.

En l’era de la intel·ligència artificial, de la conquesta de Mart i de la Pandèmia Covid19, les veus de les dones han de continuar escoltant-se. Avui, com ahir, el nostre silenci fonamenta la nostra submissió i permet que els neomasclismes es filtrin en la construcció de les narratives socials. Per això, aquesta setmana et convidem que introdueixis en la nostra urna una frase en la qual expressis els teus pensaments reivindicatius entorn a la lluita per la igualtat en tots els sentits. Si aquesta frase és d’una artista, una dissenyadora, una filòsofa… serà ben rebuda. Només et demanem que ens diguis de qui és. El 8M aquestes frases s’exposaran en el nostre hall com una manera d’expressió del col·lectiu feminista d’ESDi.

 

A continuació et presentem l’agenda d’activitats previstes per al 8M a ESDi:

11:00h: Presentació del decàleg d’Alerta a càrrec de la Dra. Encarna Ruiz i les alumnes residents Lidia Blanch i Anna Invernón. Debat “Parlem de Nosaltres”, un debat obert online generat a partir de la recollida de frases dels/les alumnes durant la setmana. Connecta’t aquí (no és necessari registrar-se prèviament).

12:00h: Intervenció artística en l’espai del Hall de l’escola.

16:00h: Conferència online a càrrec dels co-founders d’ @oddkiosk, Iván Jiménez i Txema Montero. Parlaran del seu nou quiosc orientat a la filosofia queer, negoci que han posat en marxa en plena pandèmia com un reclam a la llibertat de gènere. Registra’t aquí.

 

Imatge: Captured body, de Julia Chernysheva

La entrada ‘Parlem de nosaltres’, així celebrarem el 8M a ESDi se publicó primero en ESDi.

]]>
Albert Margalef guanya dos premis amb el seu PFG ‘Mnéme’ https://esdi.es/ca/albert-margalef-guanya-premis-pfg-mneme Thu, 25 Feb 2021 14:34:20 +0000 https://esdi.es/?p=35909 Albert Margalef és el guanyador dels Premis Accent G 2020.

La entrada Albert Margalef guanya dos premis amb el seu PFG ‘Mnéme’ se publicó primero en ESDi.

]]>
El Projecte Final de Grau “Mnéme” d’Albert Margalef, Graduat en Disseny Gràfic per ESDi, ens està donant moltes alegries. D’una banda, ha guanyat el primer premi en la vuitena edició dels Premios Acento G atorgats per la revista Graffica, que reconeixen els millors Treballs Fi de Grau (TFG) de les diferents escoles de disseny d’Espanya. I d’altra, ha aconseguit el Premio Anuaria-Pro al millor treball o projecte d’estudis realitzat per un estudiant d’últim curs de disseny, atorgat per Veredictas.

Nascut d’una necessitat personal, al diagnòstic de Demència Vascular del seu pare, Albert Margalef crea Mnéme, un instrument lúdic, motivacional i no farmacològic d’estimulació cognitiva que busca lentificar la inevitable progressió de la Demència Vascular, una malaltia que comporta una notable reducció de l’autonomia personal. Aquesta malaltia és causada per una sèrie de petits accidents cerebrovasculars que afecten el pensament, l’emotivitat i al comportament.

El pacient comparteix un moment entretingut, motivacional i divertit. És sobretot això, divertit”

 

El seu propòsit és construir un entorn de diversió i aprenentatge que pugui millorar el benestar i qualitat de vida de pacients i familiars. Adaptant-se als estímuls del pacient, Mnéme compleix la finalitat principal de ser una eina complementària a una teràpia de rehabilitació de les funcions mentals superiors. Aquestes són la memòria, l’atenció, l’orientació, les capacitats visuoespacials, l’agnòsia, el llenguatge oral i escrit, la pràxia i les capacitats executives.

Així, Mnéme suposa la creació d’un temps, espai i uns mitjans en què el malalt, al costat del seu terapeuta o familiar, passi un moment entretingut, motivacional i divertit. Sobretot això, divertit. I que, alhora que juga i estimula la seva capacitat cognitiva, pugui lentificar la inevitable progressió de la seva malaltia i millorar el seu benestar.

Tot mitjançant una eina que es recolza en targetes que proposen activitats de major o menor complexitat, segons l’estat de la malaltia. Taral·larejar una cançó, dibuixar un rellotge i marcar l’hora exacta, cobrir una fotografia o repetir paraules són alguns dels mètodes de Mnéme. A més, compta amb quaderns, fotografies i peces cromàtiques, alfabètiques, de recorregut; per a la realització dels exercicis d’una forma més atractiva. I allunyant-se del marcat caràcter infantil que presenten la majoria d’eines cognitives enfocades a un públic adult.

Al seu torn, un dels designis de Mnéme és proveir d’una classificació exhaustiva de les àrees d’intervenció cognitiva i la seva identificació gràfica. El que permetrà conèixer que àrees s’estaran estimulant en aquest mateix instant.

Moltes felicitats pel teu projecte, Albert!

 

La entrada Albert Margalef guanya dos premis amb el seu PFG ‘Mnéme’ se publicó primero en ESDi.

]]>
Així ha estat el Plug&Play 2021 https://esdi.es/ca/plugplay-2021 Fri, 19 Feb 2021 10:51:34 +0000 https://esdi.es/?p=37075 Així ha estat el Plug&Play 2021, la marató creativa de l'Escola Superior de Disseny ESDi.

La entrada Així ha estat el Plug&Play 2021 se publicó primero en ESDi.

]]>
De l’1 al 3 de febrer, 150 alumnes del Grau Oficial en Disseny de l’Escola Superior de Disseny ESDi han estat ideant solucions per a un repte plantejat. Les 3 propostes guanyadores han rebut premis aportats per les empreses patrocinadores: Adobe, Blackie Books, Moleskine i Putos Modernos.

Més de 150 alumnes del Grau Oficial Universitari en Disseny han participat de l’1 al 3 de febrer en el Plug&Play, una marató creativa a contrarellotge organitzat per l’Escola Superior de Disseny ESDi, en la qual els estudiants han posat a prova la seva capacitat creadora i innovadora. Durant 3 dies, els participants inscrits (en grups de 4 membres) han estat ideant solucions per a resoldre un repte inicial.

En aquesta edició, donades les especials circumstàncies en les quals ens trobem en tot el planeta relacionades amb l’aparició del virus COVID19, es va decidir proposar un repte que no beneficiés a una empresa en concret sinó a tota la societat. Entre tots els participants es crearia una plataforma en línia, amb instruccions de disfresses descarregables, anomenada kidscostumehub.com que recaptarà beneficis per a Cruz Roja mitjançant donacions voluntàries.

El repte en particular que havia d’afrontar cada grup de 4 persones va ser dissenyar les instruccions d’una disfressa, per a nens, nenes i gènere no binari, que es penjarien al final de l’esdeveniment en kidscostumehube.com i així permetre que qualsevol persona del món pogués descarregar-les i fabricar a casa o a l’escola la disfressa triada. Al mateix temps, s’oferirà l’oportunitat de col·laborar amb Creu Roja fent donacions voluntàries en compensació pels dissenys.

S’havien de dissenyar les instruccions d’una disfressa versàtil i inclusiva i no ofensiu a races, cultures, religions o ideologies polítiques alhora que dissenyat per a nenes, nens i gènere no binari. Havia de ser relativament senzill de construir, ja que la intenció és que, encara que siguin ajudats per adults, els nens i nenes puguin participar activament en la seva construcció i, d’altra banda, havia de contemplar-se per a la seva elaboració la utilització materials senzills, que qualsevol pugui tenir a casa o que siguin fàcils d’obtenir.

Guanyadores

L’equip guanyador del repte va ser el format per les alumnes Susanna Gutierrez, María Romero y Paula Franco, que van proposar una disfressa basada en el nostre sistema solar.

Conferències i presentacions

A més de resoldre els reptes, durant la setmana del Plug&Play els estudiants de ESDi han pogut gaudir de xerrades i presentacions. La primera va ser el dimarts 2 de febrer a càrrec d’Ana Mesas, Sènior Consultant i Speaker en Adobe Barcelona, que va explicar als alumnes els últims avanços tecnològics d’Adobe i, en concret, les múltiples novetats del programa Adobe Photoshop.

La segona xerrada en línia del dia va venir de l’altra part del món de la mà de Linus Hui (Linus Paperhead), dissenyador especialitzat en la realització de projectes usant el paper com a únic material.

Sponsors

Com a sponsors del event, les empreses Adobe, Blackie Books, Moleskine i Putos modernos han repartit premis als participants del Plug&Play, com motxilles de Moleskine, una suscripció anual a Adobe CC, llibres de Blackie Books i productes de Putos Modernos.

Uns premis que s’han anat donant tant als membres dels 3 equips finalistes de l’esdeveniment com a les fotografies més creatives del dia penjades pels alumnes en Instagram amb l’etiqueta #ESDiPandP2021 o als alumnes participants de les xerrades.

El Plug&Play sorgeix com una iniciativa de l’Escola Superior de Diseny ESDi per a potenciar fora de l’aula el desenvolupament competencial dels seus alumnes, posant el focus en el treball en equip, la creativitat i l’emprenedoria. Un altre dels objectius que persegueix és l’intercanvi de coneixements i habilitats entre estudiants de diferents cursos i les sis especialitats del disseny que s’imparteixen en ESDi (moda, gràfic, producte, interiors, audiovisuals i gestió del disseny). L’esdeveniment també permet als alumnes aprendre nous coneixements i establir contacte amb professionals del sector del disseny.

La entrada Així ha estat el Plug&Play 2021 se publicó primero en ESDi.

]]>
Neix ‘Dissonants, cicle de performance i tecnologia’ amb artistes de l’escena catalana https://esdi.es/ca/dissonants-cicle-performance-tecnologia Mon, 15 Feb 2021 12:23:20 +0000 https://esdi.es/?p=36830 Des del 26 de febrer fins el 2 de juliol 2021, L’Estruch, Fàbrica d’Arts en Viu de Sabadell juntament amb l’Escola Superior de Disseny ESDi i la Universitat Ramon Llull presenten Dissonants. Cicle de performance i tecnologia, un esdeveniment ideat en el marc del Màster...

La entrada Neix ‘Dissonants, cicle de performance i tecnologia’ amb artistes de l’escena catalana se publicó primero en ESDi.

]]>

Des del 26 de febrer fins el 2 de juliol 2021, L’Estruch, Fàbrica d’Arts en Viu de Sabadell juntament amb l’Escola Superior de Disseny ESDi i la Universitat Ramon Llull presenten Dissonants. Cicle de performance i tecnologia, un esdeveniment ideat en el marc del Màster en Comissariat d’Art Digital d’ESDi. El projecte neix a partir d’un seminari impartit per Oscar Abril – actual director de L’Estruch – sobre l’acte performatiu. Cada estudiant del màster com a comissari/a (Gabriela Brito, Arianna Esposito, Gabriel Virgilio Luciani, Carla Mengual Oltra, Núria Nia, Giorgia Scavo, Marco Tondello, María Valcárcel Maceira i Morgana Ucher) ha seleccionat, des de la seva pròpia sensibilitat, una performance generada per artistes presents en l’escena catalana. Totes les accions de “Dissonants” es balancegen entorn d’un nexe comú: la relació entre cos i tecnologia. El projecte ha estat coordinat per Marco Tondello i Morgana Ucher a partir de les pràctiques del màster a L’Estruch.

“En un moment de crisi sanitària en el qual el cos ha estat limitat a l’espai domèstic, resulta pertinent plantejar una reflexió que investigui noves relacions entre cos i màquina. Abordar tal qüestió des de l’acció i la interacció artística significa impulsar-nos cap a altres formes d’esdevenir, comprendre, utilitzar i interactuar”, expliquen Marco i Morgana sobre la temàtica del cicle.
 

Les sis performances de “Dissonants” empren la tecnologia, tant analògica com digital, per a visibilitzar l’inadvertit, evidenciar unes certes dinàmiques i proposar altres polítiques en la relació entre ésser humà i aparell. Algunes són experiències interactives, altres unidireccionals; algunes se situen en un posicionament crític, unes altres són experiències sensorials; algunes parteixen de situacions personals; unes altres parteixen d’elements quotidians compartits. La instal·lació, la virtualitat i el so són elements comuns a la majoria de les obres. D’aquesta manera, encara que parlar d’art i performance davant la present indefinició del cos pot sonar dissonant, ser dissonants és més que la no consonància amb els diferents elements d’un conjunt. És a més la nota que s’escapa a les regles, el discrepar davant la conformitat i la presa d’una posició divergent a l’hegemònica. I d’aquí sorgeix el títol del cicle “Dissonants”.

Totes les accions tindran lloc a L’Estruch Fàbrica d’Arts en Viu de Sabadell (Barcelona) un divendres al mes a les 18:00h, a excepció de la primera que inaugurarà el cicle en els Jardinets de Gràcia (Jardins de Salvador Espriu) a Barcelona. L’esdeveniment serà introduït per els/les comissaris/as i serà retransmès en directe en les xarxes socials –el compte d’Instagram del cicle, el canal de Youtube de L’Estruch i les pàgines webs de les institucions promotores–. Segons el que es preveu, el projecte “Dissonants” finalitzarà en la tardor de 2021 amb la realització d’una taula rodona i l’edició d’un catàleg, on es recollirà la documentació de les performance i els textos crítics d’els/les comissaris/àries.

dissonants, ciclo de performance y tecnología, arte digital, arte digital barcelona, festival arte digital barcelona, comisariado de arte digital
dissonants, ciclo de performance y tecnología, arte digital, arte digital barcelona, festival arte digital barcelona, comisariado de arte digital
dissonants, ciclo de performance y tecnología, arte digital, arte digital barcelona, festival arte digital barcelona, comisariado de arte digital
dissonants, ciclo de performance y tecnología, arte digital, arte digital barcelona, festival arte digital barcelona, comisariado de arte digital

DISSONANTS: CALENDARI DE LES PERFORMANCE

Divendres 26 de febrer 2021 – 18.00h – Jardins de Salvador Espriu, Barcelona

Postals d’un lloc que no existeix, Roger Aymerich
comissariat per Gabriel Virgilio Luciani
El 50% d’una postal exhibeix una representació seleccionada d’un lloc, la resta acostuma a ser una mostra d’afecte. L’obra mostra un rare-footage generat amb una Intel·ligència Artificial que interpreta dibuixos de l’artista, simulant l’enregistrament d’un lloc del qual només existeix la seva representació.
Roger Aymerich (Barcelona, 1999) investiga les problemàtiques de la Intel·ligència Artificial provant de delatar-la. S’interessa també per la cultura pop (mimesis+*gene=*meme), l’empatia i la sensibilitat humana, i l’absurditat.

 

Divendres 26 de març 2021 – 18.00h – L’Estruch, Sabadell

Sand Walk, Natalia Carminati amb la col·laboració de Laura Llaneli
comissariat per Marco Tondello
Sand Walk és un projecte multidisciplinari que integra performance, so, vídeo livestream i instal·lació. Amb aquesta actuació, l’artista explora la nostra percepció del temps i el desfasament que es produeix entre les temporalitats “reals” i les durades virtuals utilitzant la imatge i el so com a unitats de temps.
Natalia Carminati (Buenos Aires, 1982) crea dispositius multisensorials que conjuguen vídeo, videojoc,
experimentació sonora, pintura, instal·lació i performance. Actualment resident a La Escocesa (Barcelona).

 

Divendres 9 d’abril 2021 – 18.00h – L’Estruch, Sabadell

Present Continuous, Rubén Patiño i Kay Schuttel
comissariat per María Valcárcel Maceira
Present Continuous és una coreografia que explora la telefonia mòbil i el rol de l’audiència com a performer. Es tracta d’un treball basat en la idea de multiplicitat, simultaneïtat i moviment que investiga l’ús dels altaveus de múltiples telèfons per a la creació d’una composició sonora.
Kay Schuttel i Rubén Patiño (Amsterdam, 1985 i Barcelona, 1979) són una parella d’artistes que exploren la presència corporal i la seva relació amb el so i l’espai.

 

Divendres 28 de maig 2021 – 18.00h – L’Estruch, Sabadell

Paracronismos I, Valentina Alvarado Matos i Carlos Vásquez Méndez
comissariat per Gabriela Brito
Paracronismos I és una projecció multicanal sobre pantalla, on s’articula un recorregut des del geològic a l’industrial, presentant a través del material d’arxiu fílmic la dualitat entre naturalesa i cultura, puntuada per la ciència, l’extractivisme i la dominació. La banda sonora està composta per pistes pregrabades i sons generats en viu a través de petits instruments de síntesi modular.
Valentina Alvarado Matos (Maracaibo, 1986), explora a través de la hibridació de diferents llenguatges plàstics
per a elaborar discursos vinculats a la memòria i la identitat desplegada en geografies inacabades.
Carlos Vásquez Méndez (Santiago de Chile) és artista e investigador. Utilitza el cinema i la fotografia com a mitjans
per a establir constants correspondències entre la pràctica artística, les ciències socials, allò analògic i allò
digital.

 

Divendres 11 de Juny 2021 – 18.00h – L’Estruch, Sabadell

Radiorator, Agustina Palazzo
comissariat per Arianna Esposito
Radiorator és una performance d’experimentació sonora, resultat de la percepció expandida que es genera en captar les freqüències de ràdio a través d’un casc tecnològic dissenyat i fabricat digitalment per l’artista. Wearable, a través d’una antena, descodifica digitalment les freqüències en sons que l’artista reinterpreta en un set sonor en viu.
Agustina Palazzo (Córdoba, 1992), és artista visual i sonora. Desenvolupa la seva pràctica en diferents formats d’obra
que van des de la performance fins a la instal·lació, passant pel vídeo, el so i l’arxiu. Utilitza la tecnologia com a eina i testimoniatge de la condició social i política del món contemporani.

 

Divendres 02 de Juliol 2021 – 18.00h – L’Estruch, Sabadell

El que pot caure per les esquerdes de l’habitació, Txe Roimeser
comissariat per Núria Nia
S’habita i habilita un espai per a fer succeir una cosa relacionada amb una recerca que esdevé amb els fluxos caòtics i inesperats del fracàs. Convivim pells, pèls, hormones, dildos i terra, tintes, agulles i llenguatges. Guants negres. Entre l’il·legal, l’immoral i el brut.
Txe Roimeser (Girona, 1991) cerca en el quotidià, des d’una perspectiva transfeminista que opera sabent-se material tou, tentacular i mutant, subvertir les eines que ens construeixen per a articular altres formes en les quals entendre’ns en relació-amb i que desestabilitzin els relats que defineixen el nostre esdevenir.

La entrada Neix ‘Dissonants, cicle de performance i tecnologia’ amb artistes de l’escena catalana se publicó primero en ESDi.

]]>
Quant saps de disseny de calçat? Posa’t a prova i guanya unes SAYE’89! https://esdi.es/ca/quant-saps-de-disseny-de-calcat-saye89 Wed, 03 Feb 2021 10:37:16 +0000 https://esdi.es/?p=35890 Creus que ho saps tot sobre el disseny de calçat? Posa’t a prova amb el nostre qüestionari “Quant saps de calçat?”! Si ets el que més preguntes endevina, podràs portar-te unes sabatilles SAYE’89. Les vols? Només tindràs que: Completar tot el qüestionari “Quant saps de...

La entrada Quant saps de disseny de calçat? Posa’t a prova i guanya unes SAYE’89! se publicó primero en ESDi.

]]>
Creus que ho saps tot sobre el disseny de calçat? Posa’t a prova amb el nostre qüestionari “Quant saps de calçat?”! Si ets el que més preguntes endevina, podràs portar-te unes sabatilles SAYE’89. Les vols? Només tindràs que:

 1. Completar tot el qüestionari “Quant saps de disseny de calçat?” i deixar-nos les teves dades perquè puguem contactar amb tu en cas que siguis el guanyador.
 2. Seguir a Instagram a @esdi_barcelona y @sayebrand.
 3. Comprovar en directe si has estat el guanyador en el webinar “Ceda el paso. El cas SAYE Brand x ESDi”, el dia 25 de febrer a les 17:30h.

El guanyador de les sabatilles SAYE’89 serà aquell participant que més preguntes del qüestionari hagi encertat i que segueixi als dos comptes. En cas que es produeixi un empat entre diversos participants, es realitzarà un sorteig en directe durant el webinar, mitjançant una aplicació d’elecció aleatòria.

Consulta les bases legals del concurs i no deixis passar l’oportunitat de conseguir unes sabatilles SAYE’89 gratis!

 

La entrada Quant saps de disseny de calçat? Posa’t a prova i guanya unes SAYE’89! se publicó primero en ESDi.

]]>
Marianna de Nadal i Carles Cabezón dissenyen una app per a reduir l’ús del mòbil https://esdi.es/ca/nipiu-app-interactiva-gamificada-mobil Tue, 26 Jan 2021 10:30:17 +0000 https://esdi.es/?p=35516 Carles Cabezón, director del Màster en Disseny UI/UX, i Marianna de Nadal, cap de l’Àrea de Comunicació Visual i Smart Design a l’Escola Superior de Disseny ESDi i EATM by ESDi, han guanyat el concurs de Compra Pública Innovadora de Citilab per donar suport a...

La entrada Marianna de Nadal i Carles Cabezón dissenyen una app per a reduir l’ús del mòbil se publicó primero en ESDi.

]]>
Carles Cabezón, director del Màster en Disseny UI/UX, i Marianna de Nadal, cap de l’Àrea de Comunicació Visual i Smart Design a l’Escola Superior de Disseny ESDi i EATM by ESDi, han guanyat el concurs de Compra Pública Innovadora de Citilab per donar suport a iniciatives d’innovació social i tecnològica que donin resposta a un problema o repte social. El repte social que havien d’abordar amb la seva proposta era fomentar el bon ús dels dispositius mòbils entre els joves, i així va néixer “Nipiu”, una aplicació interactiva gamificada que té com a objectiu que els joves redueixin el temps d’ús general tant del mòbil com l’ús de les apps que generen més addicció. Per a fer aquesta modificació en els seus hàbits, l’aplicació proposa una varietat de jocs senzills a través dels quals els usuaris, de manera individual o reptant els seus contactes, han de superar proves que, de manera inherent, disminueixen l’ús dels dispositius mòbils.

“Ha estat tot un repte posar-nos dins la ment de la generació Z per a identificar les seves frustracions respecte al’excessiu ús que fan del mòbil”, assegura Carles Cabezón. “Ens ha ajudat el fet de treballar a la universitat, ja que hem tingut accés als potencials usuaris de l’aplicació, que han testejat el prototip i aportat suggerències, i ens han donat la informació necessària per fer una app d’acord a les seves necessitats”, afegeix Marianna de Nadal.

 

app nipiu, generación z, app móvil, reducir acción móvil, reducir uso móvil

El prototip de Nipiu

Al resultar seleccionat per Citilab, el projecte d’aplicació mòbil “Nipiu” ha estat premiat amb un finançament de fins a 7.400€ per desenvolupar el primer prototip funcional de la proposta. “Una vegada obtinguts els resultats del testatge del nostre prototip realitzarem les modificacions pertinents per a dissenyar un mínim producte viable (MPV) programat i llest per a ser publicat”, assegura Carles Cabezón.

Al prototip es proposen 5 jocs amb els quals es pretén que els usuaris agafin el costum diari de practicar algun tipus d’abstinència del mòbil. Aquests jocs o reptes es divideixen en tres principals tipus: individuals, en parella o grupals. Com a premi pel(s) guanyador(s) dels reptes es subministrarà una certa quantitat de monedes virtuals
bescanviables per productes o serveis “no digitals” que fomentin l’abstinència de mòbil en el temps lliure dels joves. Aquestes recompenses podran ser des d’entrades per al cinema fins a descomptes en gimnasos, transport i viatges.

Els jocs proposats són: “3 hores boges”, “1 dia sense…”, “Duel”, “Rei de reis” i “Sorpresa”. “3 hores boges” és un compte enrere on l’usuari podrà veure les notificacions de la pantalla principal quan el mòbil està bloquejat, però no el podrà desbloquejar si no vol perdre el repte. A “1 dia sense…”, l’usuari triarà la xarxa social que vol posar en quarantena en aquest joc. Podrà veure les notificacions de la xarxa social que triï (si les té activades) a la pantalla principal quan el mòbil està bloquejat, i podrà fer servir el mòbil en tot moment, però no podrà obrir l’app de la xarxa social triada si no vol perdre el repte. A “Duel”, l’usuari convidarà a un dels seus contactes a un duel. Cap
dels dos jugadors tindrà constància de si l’altre jugador ha fet servir el mòbil abans que ell per tal d’aconseguir que tots dos jugadors arribin als seus límits personals d’aguant. A “Rei de reis”, l’usuari reptarà a fins a 10 dels seus contactes a fer el mínim ús del mòbil possible. Cap dels jugadors tindrà constància de l’evolució dels altres
jugadors fins al final del repte per tal d’aconseguir que tots ells arribin als seus límits personals d’aguant. Al final del joc, transcorregudes 24h, l’usuari que hagi fet més ús del mòbil i que per tant hagi quedat últim, perdrà una part important de les seves monedes virtuals, que quedaran repartides proporcionalment a la seva posició entre
la resta de jugadors. Per últim, el repte “Sorpresa” seleccionarà aleatòriament un dels altres jocs. Si l’usuari no accepta el repte sorpresa, perdrà les monedes nipius associades a aquest.

La idea d’incloure aquests reptes a l’app Nipiu va sorgir per l’alt percentatge de joves enquestats a la primera fase del projecte, que va assegurar que li agradava la idea de reptar-se entre companys i que estaria disposat a jugar a no fer servir el mòbil per certs períodes de temps. Com ells mateixos explicaven a les entrevistes, seria una
oportunitat per estar més presents, tenir relacions més profundes o fins i tot fer activitats més productives com llegir o aprendre noves habilitats.

Desenvolupat el prototip, el proper pas per Marianna i Carles és poder llançar l’aplicació. “La proposta realitzada, amb el suport de Citilab, és un prototip inicial, ara esperem trobar el finançament necessari per poder-la programar i llançar al mercat. Ens agradaria veure-la enllestida i que realment els joves la fessin servir per incorporar nous hàbits saludables relacionats amb l’oci no digital”, assegura Marianna de Nadal.

 

La entrada Marianna de Nadal i Carles Cabezón dissenyen una app per a reduir l’ús del mòbil se publicó primero en ESDi.

]]>
Quin és el valor de la història de l’art en el nostre món contemporani? https://esdi.es/ca/valor-historia-de-lart-mon-contemporani Mon, 25 Jan 2021 09:30:17 +0000 https://esdi.es/?p=35220 Christian Alonso ens parla sobre el qual valor de la història de l'art en el nostre món contemporani i sobre la importància d'estudiar aquesta assignatura en una escola de disseny.

La entrada Quin és el valor de la història de l’art en el nostre món contemporani? se publicó primero en ESDi.

]]>
La història de l’art ens ajuda a pensar no sols en els objectes que ens envolten, sinó al mateix temps, en les idees que els sostenen. Aquest camp d’estudi ofereix valuoses habilitats analítiques, reflexives, descriptives i crítiques que, més enllà d’equipar una disciplina acadèmica amb més de tres segles d’història, es poden aplicar efectivament en el terreny de la vida quotidiana. El valor que adquireix avui la història de l’art resulta decisiu, atès que el nostre món globalitzat està completament saturat i mediatitzat per les imatges. En línies generals, podríem definir la història de l’art com el coneixement del visual.

La història de l’art s’ocupa de l’estudi d’obres pictòriques, escultòriques i arquitectòniques, les quals emmarca en les seves coordenades socials, ètiques, polítiques, econòmiques, i estètiques. Però el seu camp de treball no es limita al camp de les anomenades Belles arts. També s’ocupa de l’estudi de nous mitjans, com la fotografia, el cinema, el videoart; i per descomptat, els objectes, productes i processos que involucren el disseny en totes les seves variants. Tot objecte artístic o de disseny és el resultat d’un embrollament d’elements visuals, textuals, mentals, perceptius, mediàtics, tècnics, i institucionals. A aquests elements se’ls sumen qüestions de gènere, raça i classe, les quals, de la mateixa manera que travessen els nostres cossos, travessen les representacions visuals. La història de l’art estudia la complexitat d’aquestes relacions, tal com es manifesten en les imatges materials, en les imatges fílmiques, i en les imatges electròniques.

Perquè és important estudiar història de l’art en una escola de disseny?

La història de l’art s’aproxima a les tècniques artístiques, els llenguatges plàstics, i les idees estètiques des d’un enfocament historiogràfic. I a diferència del que comunament es creï, aquest enfocament no sols és teòric, sinó també pràctic. Proporciona a els/les estudiants un conjunt d’eines per a consolidar l’escriptura crítica, per a dur a terme processos de recerca rigorosos que involucrin l’estudi de l’art i el disseny, i per a processar d’una manera crítica la nostra cultura visual. Permet analitzar, comprendre i interpretar obres d’art tant del nostre passat com del nostre món actual, conèixer el seu context històric, politicoeconòmic i sociocultural, entendre la naturalesa de la creació, discernir el valor de l’art i el disseny, i apreciar la funció dels diferents tipus de públics.

Ofereix la possibilitat als estudiants de desenvolupar una perspectiva personal, crítica i fonamentada que permeti comprendre els relats d’història de l’art, quins són els mecanismes de producció, comunicació i recepció de l’art i el disseny, i desenvolupar noves formes d’experimentació. Si és important que els i les estudiants de disseny estudiïn història de l’art, és perquè ens ajuda a valorar, d’una manera raonada, la importància social, cultural i conceptual dels productes i processos creatius. I per si no fos prou, també proporciona una sòlida formació per a dedicar-se a l’àmbit professional dels museus, els centres d’art, les galeries, les cases de subhastes, i els mitjans de comunicació.

 

Article de Christian Alonso, Doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, i Professor de Teoria i Història de l’Art a ESDi.

La entrada Quin és el valor de la història de l’art en el nostre món contemporani? se publicó primero en ESDi.

]]>
CICATRIUS COMPARTIDES en xarxa https://esdi.es/ca/cicatrius-compartides-en-xarxa Thu, 24 Dec 2020 14:20:45 +0000 https://esdi.es/cicatrius-compartides-en-xarxa CICATRIUS COMPARTIDES en xarxa és la versió online del projecte expositiu CICATRIUS COMPARTIDES que neix el 2019 de la col·laboració entre l’ESDi i l’organització Lliga dels Drets dels Pobles. Degut a la bona rebuda del projecte, que ha estat itinerant per seus d’universitats i centres...

La entrada CICATRIUS COMPARTIDES en xarxa se publicó primero en ESDi.

]]>

CICATRIUS COMPARTIDES en xarxa és la versió online del projecte expositiu CICATRIUS COMPARTIDES que neix el 2019 de la col·laboració entre l’ESDi i l’organització Lliga dels Drets dels Pobles. Degut a la bona rebuda del projecte, que ha estat itinerant per seus d’universitats i centres cívics del territori, l’Escola Superior de Disseny, ESDi, va proposar realitzar una versió que estigués disponible a la xarxa per poder fer arribar el seu contingut a més joves. Aquesta web permetrà a la Lliga fer xerrades divulgatives a escoles, instituts i centres cívics i que molts més joves puguin participar en la consulta proposada, i que està operativa des d’aquest mes de desembre del 2020. Es pot consultar a www.cicatriuscompartides.com

L’objectiu és apropar aquest contingut als joves occidentals per sensibilitzar-los de la violència exercida sobre les dones a la RD del Congo, concretament a l’àrea de Butembo, a la província del Kivu Nord, un territori castigat per la colonització belga i les guerres, i des de fa més de dues dècades amb la presència de grups armats que viuen de l’explotació de mines il·legals i del contraban dels recursos que s’hi extreuen. També hi actuen diverses màfies instal·lades al territori amb la connivència de persones vinculades a diferents àmbits del poder polític, empreses occidentals i de la veïna Ruanda que canalitza les exportacions. La major part dels minerals tenen com a destí els productes tecnològics, especialment la tecnologia mòbil, la computació i els aparells d’alta tecnologia. Les víctimes de la violència de gènere són dones agredides i/o esclavitzades, tant pels milicians dels grups armats que sembren el terror a la regió, com pels homes de la societat civil, en una societat patriarcal on la dona és tractada com a objecte.

El projecte d’investigació i expositiu parteix de les Maisons d’Écoute, projecte de cooperació dut a terme per la Lliga dels Drets dels Pobles a la RD del Congo, amb l’objectiu de garantir que aquestes dones congoleses agredides tinguin accés a una atenció mèdica, psicològica, legal i social de qualitat, alhora que són acompanyades durant tot el seu procés d’estabilització i reconstrucció de vida. Tot aquest acompanyament i suport mèdic, psicològic i jurídic, es realitza gràcies a l’empoderament d’entitats socials congoleses que intenten donar resposta als efectes devastadors de la violència de gènere. Aquestes entitats són: Femmes Juristes pour les Droits de la Femme et de l’Enfant (FJDF), Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale (FEPSI) i Association pour la Défense des Droits de la Femme (ADDF).

La realització d’aquest projecte de sensibilització esdevé necessària entre joves de la nostra realitat occidental. D’una banda, per sensibilitzar sobre la presència de la violència de gènere en una realitat que no és la pròpia, però que, no obstant, és contemporània i, de manera indirecta, en som corresponsables. Aquest aspecte obliga els joves a dues reflexions:

 • El concepte de ”l’altre”: qui és, si de fet, tots som “l’altre”. Caldria, doncs, desnaturalitzar el seu significat i la seva relació amb l’exotisme, que encara es manté en una cultura postcolonial.
 • Per altra banda, prendre consciència de l’estreta relació entre el desenvolupament tecnològic i, així mateix, del creixement econòmic de les corporacions multinacionals/occidentals, amb el manteniment de la pobresa i dels conflictes armats en certs territoris.
 

El projecte dona peu a interpel·lar als joves preguntant directament si han patit una situació similar o coneixen algú que hagi patit violència de gènere, i si, en aquest últim cas, saben si la víctima ha rebut algun tipus d’ajuda o recolzament. Aquesta interacció, que en el projecte expositiu físic es realitza mitjançant unes caixes de votació, en la versió online es realitza a través de les preguntes que van apareixent en el contingut divulgatiu. D’aquesta manera a través d’aquest territori llunyà ens acostem a la nostra realitat.

Formalment el disseny de la web utilitza la tipografia usada al projecte físic i les il·lustracions generades per aquest, intentant seguir la seva línia cromàtica en la proposta de seccions, menús, etc

Objetius:

 1. Incentivar a la reflexió sobre la figura de “l’altre” i les seves connotacions. En aquest sentit, desnormativitzar i desnaturalitzar la figura de l’home blanc occidental.
 2. Afavorir la sensibilització sobre la “història” dels materials necessaris per construir aquesta tecnologia: la seva topografia i el cost social que implica.
 3. Donar a conèixer Maisons d’Écoute, projecte dut a terme per la Lliga dels Drets dels Pobles a la RD Congo, gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), i que ajuda a les entitats socials congoleses Femmes Juristes pour les Droits de la Femme et de l’Enfant (FJDF), Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale (FEPSI) i Association pour la Défense des Droits de la Femme (ADDF), les quals garanteixen suport jurídic, mèdic i psicològic a les dones que han estat agredides sexualment.
cicatrius compartides 2

Equip participant del projecte:
La versió en xarxa de Cicatrius Compartides ha tingut diferents fases amb els alumnes residents de la unitat de comunicació visual de l’ESDi. En la primera fase van participar les alumnes Laura Zamora y Lídia Rosa. En la segona fase ha participat l’alumne Albert Margalef. El disseny final de la web i l’adaptació a dispositius mòbils, així com la realització és de l’Albert Margalef. Ambdues fases han estat coordinades per la Dra. Elizabeth Ferrándiz i el professor Carles Cabezón.

El projecte online pren el contingut generat pel projecte expositiu Cicatrius Compartides, realitzat l’any 2019, per fer-ne una adaptació. El projecte físic de 2019 va ser realitzat per les alumnes residents Francisca Sotomayor, Cecília Solé i Ainara Navarrete, sota la coordinació de la professora Dra. Mireia Feliu, i sota la coordinació executiva de la Dra. Elizabeth Ferrándiz. I va comptar amb el suports dels representants de la Lliga dels Drets dels Pobles: Núria Jané, presidenta; Josep Ramon Giménez, vicepresident, autor del documental “Uchungu na tumaini, crònica del dolor i l’esperança” i vinculat al projecte, “MAISON D’ECOUTE”, que es pot veure al format web; Glòria Gumí, vocal i membre de la Lliga i Anna Jané, dissenyadora gràfica i col·laboradora en projectes expositius de la Lliga i alumni d’ESDi.

Finançament:
La realització d’aquest projecte en xarxa ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’Escola de Disseny ESDi, la Lliga dels Drets dels Pobles i al finançament del Pacto de Estado para la violencia de género, a través de la Comissió d’Igualtat de Gènere de la Universitat Ramon Llull.

La entrada CICATRIUS COMPARTIDES en xarxa se publicó primero en ESDi.

]]>