ESDi https://esdi.es/ca Escuela y estudios de diseño en Barcelona. Thu, 26 Nov 2020 19:31:40 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.4 Black Workshop: ‘L’atelier de gravat. Dissenyem des de casa’ https://esdi.es/ca/black-workshop-atelier-de-gravat Thu, 26 Nov 2020 19:22:16 +0000 https://esdi.es/black-workshop-atelier-de-grabado Black Workshop: ‘L’atelier de gravat. Dissenyem des de casa’ x @majaasweare i @rabbitshollow El gravat és una disciplina artística que utilitza la técnica d’impressió. En aquest workshop, la Dra. Maja Cecuk, Directora de l’Escola Superior de Disseny ESDi i la il·lustradora i professora d’ESDi Clàudia...

La entrada Black Workshop: ‘L’atelier de gravat. Dissenyem des de casa’ se publicó primero en ESDi.

]]>

Black Workshop: ‘L’atelier de gravat. Dissenyem des de casa’ x @majaasweare i @rabbitshollow

El gravat és una disciplina artística que utilitza la técnica d’impressió. En aquest workshop, la Dra. Maja Cecuk, Directora de l’Escola Superior de Disseny ESDi i la il·lustradora i professora d’ESDi Clàudia Santamaria ens ensenyaran a crear amb materials que ja tenim a casa, peces úniques que podrem regalar aquest Nadal.

Quan? Dimarts, 15 de desembre a les 18.30h.

El taller és gratuït amb inscripció prèvia.

La entrada Black Workshop: ‘L’atelier de gravat. Dissenyem des de casa’ se publicó primero en ESDi.

]]>
Maria Hernando i Alice Albieri guanyen el Concurs Social de AMB https://esdi.es/ca/concurs-social-amb Wed, 18 Nov 2020 16:18:19 +0000 https://esdi.es/?p=34556 El passat 12 de novembre es van donar a conèixer els projectes guanyadors del Concurs social d’idees per donar un nou ús als armilles salvavides que s’acumulen a l’illa de Lesbos (Grècia), organitzat per AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona). Els alumnxs de l’assignatura Materials &...

La entrada Maria Hernando i Alice Albieri guanyen el Concurs Social de AMB se publicó primero en ESDi.

]]>

El passat 12 de novembre es van donar a conèixer els projectes guanyadors del Concurs social d’idees per donar un nou ús als armilles salvavides que s’acumulen a l’illa de Lesbos (Grècia), organitzat per AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona). Els alumnxs de l’assignatura Materials & Technology de les especialitats en Producte i Interiors de l’Undergraduate Degree in Design van presentar diversos projectes en parelles al concurs, amb l’ajuda dels seus tutors Marcelo de Medeiros i Ivan Merino.

Les alumnes Maria Hernando i Alice Albieri, que actualment estan cursant 3r del Grau en Disseny en les especialitats de Producte i Interiors, respectivament, es van proclamar guanyadores del concurs amb la proposta “Infantum”. Juntes van dissenyar uns bolquers de roba reutilitzables per als nadons refugiats, fets amb armilles salvavides reciclats i un teixit absorbent que s’introdueix a l’interior de la base del bolquer i es va canviant.

Amb aquest projecte, Alice i Maria no només han buscat una nova utilitat als materials vinculats a les milers de persones desplaçades que fugen de la guerra de Síria i que arriben a l’illa de Lesbos, en la qual s’acumulen centenars d’armilles salvavides o llanxes pneumàtiques, entre d’altres residus. Aquest era l’objectiu general del concurs, que prioritza la sensibilització i conscienciació respecte a la situació que han viscut i viuen les persones desplaçades o refugiades i l’impacte mediambiental que ha generat l’acumulació d’aquesta mena de materials a l’illa. Però amb “Infantum” Alice i Maria també han volgut normalitzar i dignificar els primers anys de vida dels nadons refugiats, a l’adonar-se de la quantitat de nadons que es troben en aquesta situació, així com aportar una solució innovadora i sostenible que dóna a les mares refugiades la facilitat de mantenir als seus nadons nets davant l’escassetat de bolquers d’un sol ús.

infantum
portagere

L’altra proposta premiada de l’ESDi en el Concurs social d’idees d’AMB va ser “Portagere”, de les alumnes d’intercanvi Julieta Garsa i Mariana López, que van obtenir una menció especial a la proposta més creativa. Julieta i Mariana van dissenyar un portabebés impermeable, els objectius eren protegir els nadons quan es traslladen d’un lloc a un altre, enfortir el vincle mare-fill des del moment en què neixen, oferir un espai adequat per al descans del nadó en un lloc sense espai disponible, generar un major sentiment de seguretat entre el nadó i la mare, i protegir al nadó de les condicions climàtiques extremes.

Us deixem amb el vídeo explicatiu del projecte “Infantum”, guanyador del Concurs de social d’idees d’AMB, per part d’Alice Albieri i Maria Hernando, i els seus tutors Marcelo de Medeiros i Ivan Merino. Moltes felicitats a tots/totes!

La entrada Maria Hernando i Alice Albieri guanyen el Concurs Social de AMB se publicó primero en ESDi.

]]>
ESDi crea els Premis Accent als PFGs més innovadors https://esdi.es/ca/nous-premis-accent Fri, 13 Nov 2020 17:29:37 +0000 https://esdi.es/?p=34471 L’Escola Superior de Disseny ESDi ha creat els Premis Accent als Projectes Finals del Grau en Disseny més innovadors i creatius de les sis especialitats que imparteixen: disseny de moda, gràfic, audiovisual, de producte, d’interiors i gestió del disseny. Els guanyadors dels Premis Accent 2020...

La entrada ESDi crea els Premis Accent als PFGs més innovadors se publicó primero en ESDi.

]]>

L’Escola Superior de Disseny ESDi ha creat els Premis Accent als Projectes Finals del Grau en Disseny més innovadors i creatius de les sis especialitats que imparteixen: disseny de moda, gràfic, audiovisual, de producte, d’interiors i gestió del disseny. Els guanyadors dels Premis Accent 2020 es van fer públics el passat 29 d’octubre durant l’acte de la promoció 2016-2020 del Grau en Disseny. El jurat, format per professors de l’Escola Superior de Disseny ESDi, va voler destacar els treballs de 8 alumnes en total, amb 6 premis i 2 accèssits.

Els projectes premiats són: “ATÍPIC: una apologia qualsevol”, de la Graduada en Disseny de Moda Anna Torralba; “Homo Digitalis”, de la Graduada en Disseny Gràfic Gemma Carreras; “Sappy: IA para niños”, de la Graduada en Disseny Audiovisual Cecilia Solé; “WISYON: the right light in the right place” del Graduat en Disseny de Producte Carlos Álvarez; “La totalidad del espacio teatral como vía directa de transmisión” de la Graduada en Disseny d’Interiors Gemma Trellisó; i “Growie” de la Graduada en Gestió del Disseny Maya Montoya. Els dos accèssits van ser per a la Graduada en Disseny de Moda Aina Cardoner pel projecte “Ser·en·el·mundo: corporalitat sota la potència de la mirada”, i per al Graduat en Disseny Gràfic Albert Margalef per “Mnéme: herramienta lúdica de neurorrehabilitación”.

Els 8 guanyadors rebran una formació en emprenedoria atorgada per l’Ajuntament de Sabadell, amb assessorament personalitzat per a la definició del seu projecte empresarial. El curs els permetrà aprofundir en temes com màrqueting i planificació estratègica, règims jurídics, fiscalitat i pla econòmic, o els ensenyarà a presentar el seu projecte de forma efectiva amb la técnica Elevator Pitch. També podran fer networking i visitar vivers i empreses de Sabadell, on compartiran vivències amb empresaris i emprenedors de la ciutat que els explicaran els seus èxits i fracassos, i els donaran consells segons les seves experiències professionals.

PFG Aina Cardoner
PFG 'Ser·en·el·mundo' d'Aina Cardoner
PFG_Maya Montoya
PFG 'Growie' de Maya Montoya
PFG_Gemma_Trellisó_Pont
PFG 'La totalidad de espacio teatral como vía directa de transmisión' de Gemma Trellisó
Cada any surten de l’ESDi un conjunt de Projectes Finals de Grau de molt nivell realitzats per estudiants que han estat mesos treballant de manera intensiva per a crear una proposta de valor. Justament el que volem amb aquest acord és ajudar-los a convertir aquests projectes en propostes reals, que siguin acollides pel mercat i que en pugui gaudir el conjunt de la societat”, afirma Georgina Bombardó, Directora Adjunta de FUNDIT (la Fundació del Disseny Tèxtil que gestiona l’Escola Superior de Disseny ESDi). “Sabem que ara més que mai, que una part dels dissenyadors que surten de l’ESDi acabaran muntant el seu propi estudi de disseny, llançant la seva marca o creant la seva pròpia empresa, aquest suport del servei Sabadell Empresa de l’Ajuntament de Sabadell és essencial per la generació de dissenyadors que estan sortint aquests darrers anys, una generació marcada pel canvi però alhora resilient i amb capacitat de superació i reinvenció”, afegeix Georgina.

Segons Montserrat González, Tinenta d’alcaldessa de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu de l’Ajuntament de Sabadell, “donar suport i retenir el talent de la ciutat és un dels objectius de l’Ajuntament. Els 8 projectes premiats d’ESDI són una bona mostra de l’actiu de talent i emprenedoria que té Sabadell i al que cal acompanyar per dotar aquests projectes de més garanties de viabilitat. Sabadell lidera un projecte que posa com a referent de territori el disseny aplicat a la indústria, qualsevol indústria (moda, packaging, instrumental mèdic, automoció…) i el talent al servei d’aquesta indústria és la clau per dotar de competitivitat el nostre territori”.

Entre els projectes premiats trobem temàtiques molt diverses. Per exemple, la col·lecció de moda “Atípic”, de la dissenyadora Anna Torralba, que gira entorn del significat dels mots atípic i qualsevol, tractant les identitats i característiques de gènere no definides o no específiques. Aquest concepte es materialitza en peces típiques de la sastreria masculina, com americanes i pantalons de ratlla diplomàtica, armilles o corbates, que s’adapten a la silueta femenina. L’altra col·lecció de moda premiada, “Ser·en·el·mundo” d’Aina Cardoner, indaga en un cos cada vegada més desconnectat sensitivament del món i d’aquells que l’envolten, degut a l’arribada de les pantalles i les facetes virtuals que han potenciat la visió i la imatge per sobre dels altres sentits. Per a plasmar aquesta realitat dels cossos, que defineix com a corporalitats de carcassa sòlida però de contingut insubstancial, fa una col·lecció exclusivament en tons blancs que juga amb estructures estètiques i textures.

PFG_Albert Margalef
PFG 'Mnéme' d'Albert Margalef
PFG_Cecilia-Solé
PFG 'Sappy: IA para niños' de Cecilia Solé

Els conceptes darrere dels projectes guardonats de disseny gràfic també són molt diferents entre ells. El projecte de Gemma Carreras “Homo Digitalis” crea l’app móvil sobre moviments socials “Render” i la seva identitat corporativa. Aquest projecte neix d’una sola inquietud: què passaria si la població mou fitxa i s’empodera a partir de les eines digitals que tenim a l’abast?. D’altra banda, el PFG “Mnéme” d’Albert Margalef és una eina lúdica, motivacional i no farmacològica d’estimulació cognitiva que neix arrel del diagnòstic de demència vascular del seu pare, una dolència que afecta a la memòria, l’atenció, el pensament, l’emotivitat i el comportament.

“Growie”, el PFG de la Graduada en Gestió del Disseny Maya Montoya, és un projecte dissenyat per a ajudar els empleats a millorar els seus hàbits alimentaris en el lloc de treball i la gestió del temps, augmentant la seva qualitat de vida. En disseny audiovisual, el Premi Accent ha estat per a Cecilia Solé amb “Sappy: IA para niños”, un altaveu intel·ligent destinat a un públic infantil, on s’ha dissenyat un personatge atraient per als nens amb el que poden interactuar de forma online i offline mitjançant jocs i activitats educatives.

Per últim, en Disseny de Producte i d’Interiors destaquen “WISYON” de Carlos Álvarez, un sistema integral d’il·luminació per a aparadors comercials que facilita l’orientació dels projectors quan queden fora de l’abast de l’usuari, evitant que sigui necessari l’ús d’escales; i “La totalidad del espacio teatral como vía directa de transmisión”, la proposta de Gemma Trellisó, que dóna la possibilitat de crear atmosferes amb la finalitat de projectar l’harmonia necessària entre l’obra, els actors, espectadors i el espa- cio que els envolta, i proposa com a solució un mecanisme que permet modificar lliurement l’espai, que s’adapta a l’aplicació de diverses formes d’utilització i integració, per tal de coordinar el guió amb els actors i transmetre’l al complet als espectadors.

La entrada ESDi crea els Premis Accent als PFGs més innovadors se publicó primero en ESDi.

]]>
ESDi i el Museu de la Xocolata firmen un conveni de col·laboració https://esdi.es/ca/conveni-museu-xocolata Thu, 05 Nov 2020 11:11:49 +0000 https://esdi.es/?p=34369 L’Escola Superior de Disseny ESDi i el Museu de la Xocolata han signat un conveni de col·laboració per a desenvolupar diversos projectes de transferència de coneixement aplicats al disseny i relacionats amb l’activitat del Museu de la Xocolata i el Gremi de Pastissers del qual...

La entrada ESDi i el Museu de la Xocolata firmen un conveni de col·laboració se publicó primero en ESDi.

]]>

L’Escola Superior de Disseny ESDi i el Museu de la Xocolata han signat un conveni de col·laboració per a desenvolupar diversos projectes de transferència de coneixement aplicats al disseny i relacionats amb l’activitat del Museu de la Xocolata i el Gremi de Pastissers del qual forma part.

Segons Georgina Bombardó, Directora Adjunta de FUNDIT (la Fundació del Disseny Tèxtil responsable de l’Escola Superior de Disseny ESDi), aquest conveni és una oportunitat perquè “el dinamisme i les ganes d’innovar del Museu de la Xocolata de Barcelona són elements diferenciadors que s’adiuen molt bé amb la manera de fer de l’ESDi. Es tracta d’una col·laboració on les dues institucions poden portar molt valor afegit en un entorn que combina història, tradició i cultura, però alhora visió de futur on la creativitat i el disseny tenen un gran rol.”

El disseny és molt important per a la nostra institució perquè tangibilitza atributs i característiques dels nostres productes i ens ajuda a posicionar-nos d’una manera sòlida i sostenible”, comenta per la seva banda Paco Gil, director del Museu de la Xocolata. “Aquesta aliança amb una institució de prestigi com l’ESDi, ens aportarà noves visions i noves lectures a les nostres activitats”, afegeix Paco.

Una de les primeres accions conjuntes que han dut a terme l’Escola Superior de Disseny ESDi i el Museu de la Xocolata ha estat la realització d’un taller dintre de l’esdeveniment Barcelona Dibuixa. El taller “Ou, cacau i pinzell” organitzat entre les dues institucions va ser impartit per la Dra. Maja Cecuk, artista visual i actual Directora d’ESDi, i la il·lustradora i mestra d’ESDi Clàudia Santamaria. Maja i Clàudia van ensenyar als assistents a crear pintures amb ou i pigments que es poden trobar al rebost de la nostra cuina, com és el cas del cacau. El taller es va fer presencial al Museu de la Xocolata en franjes horàries i grups reduïts i va ser tot un rècord de participació amb més de 230 assistents, i entrades exhaurides des de dies abans.

Escola Pastisseria Gremi Barcelona

Un dels reptes més importants d’aquesta col·laboració entre l’Escola Superior de Disseny ESDi i el Gremi de Pastissers de Barcelona és la creació d’un nou màster en disseny d’experiències gastronòmiques. L’objectiu d’aquesta formació és explorar els límits de l’experiència de la creació des de les disciplines del disseny i la reposteria, connectant els coneixements transversals i les seves metodologies pròpies per a crear experiències gastronòmiques úniques.

El màster inclourà classes teòrico/pràctiques vinculades als tallers de disseny i seminaris amb els líders de la formació en reposteria i el camp del disseny des d’una perspectiva holística: xefs, dissenyadors, empresaris, sociòlegs, gerents, periodistes, artistes, arquitectes i filòsofs, etc., i estarà distribuït en 5 mòduls: Breu introducció a la filosofia del plaer, Crear des de i per als sentits, Els altres llocs de l’experiència gastronòmica, El mitjà és el missatge, i Projecte Final.

Amb aquesta nova formació, l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) vol fer una forta aposta amb el propòsit de reforçar valors com la professionalització, l’especialització i la innovació en el sector de la reposteria. En paraules de Paco Gil, “aquesta proposta formativa, pionera a Espanya aporta una visió holística del disseny i de la gastronomia integrant una mirada transdisciplinar”.

La entrada ESDi i el Museu de la Xocolata firmen un conveni de col·laboració se publicó primero en ESDi.

]]>
Taller “Huevo, Cacao y Pincel” en el Barcelona Dibuixa https://esdi.es/ca/taller-barcelona-dibuixa Tue, 20 Oct 2020 15:44:07 +0000 https://esdi.es/taller-barcelona-dibuixa ESDi partiparà per primera vegada en el esdeveniment Barcelona Dibuixa amb el taller “Huevo, Cacao y Pincel”, que tindrà lloc el proper 25 d’octubre en el Museu de la Xocolata. El taller serà impartit per la Dra. Maja Cecuk, Directora de ESDi, i la il·lustradora i...

La entrada Taller “Huevo, Cacao y Pincel” en el Barcelona Dibuixa se publicó primero en ESDi.

]]>

ESDi partiparà per primera vegada en el esdeveniment Barcelona Dibuixa amb el taller “Huevo, Cacao y Pincel”, que tindrà lloc el proper 25 d’octubre en el Museu de la XocolataEl taller serà impartit per la Dra. Maja Cecuk, Directora de ESDi, i la il·lustradora i professora de ESDi Clàudia Santamaria. En ell, Maja i Clàudia ens ensenyaran a crear colors amb una de les tècniques més antigues de pintura, la pintura al tremp d’ou, i amb pigments que trobarem en el rebost de la nostra cuina.

Dóna-li al play per a veure com Maja prepara la seva pròpia pintura!

Per assistir al taller és necessari inscriure’s en una de les franges horàries habilitades a través de la web: https://inscripcions.barcelona.cat/huevo-cacao-y-pincel

Aquesta activitat s’emmarca dins del conveni de col·laboració de l’Escola Superior de Disseny ESDi i el Museu de la Xocolata.

La entrada Taller “Huevo, Cacao y Pincel” en el Barcelona Dibuixa se publicó primero en ESDi.

]]>
Empowering 4.0 Minds @EAIE 2020: Community Exchange https://esdi.es/ca/empowering-minds-4-0 Tue, 20 Oct 2020 13:25:58 +0000 https://esdi.es/empowering-minds-4-0 Del 14 al 16 de octubre, ESDi estuvo presente por primera vez en EAIE
Community Exchange, un evento destinado a profesionales de la
educación superior internacional en el que participaron más de 1.600
personas de 57 países diferentes.

La entrada Empowering 4.0 Minds @EAIE 2020: Community Exchange se publicó primero en ESDi.

]]>

Del 14 al 16 d’octubre, ESDi va ser present per primera vegada al EAIE Community Exchange, un esdeveniment destinat a professionals de l’educació superior internacional en el qual van participar més de 1.600 persones de 57 països diferents. A més de poder connectar i establir relacions internacionals amb universitats de tot el món, ESDi va tenir l’oportunitat d’impartir una sessió online en el pavelló Study in Catalonia de la Generalitat de Catalunya, on estaven representades les principals universitats catalanes.

Així doncs, la Directora de Relacions Internacionals de l’ESDi, Eva Garrell, i la Directora de l’ESDi, Maja Cecuk, van presentar “Empowering 4.0 Minds”, una sessió sobre l’adaptació de la metodologia de l’ESDi a una nova realitat enfortida per la crisi del COVID-19: la de la Indústria 4.0.

Els objectius del webinar eren mostrar la importància d’adaptar la manera en què ensenyem, aprenem i vivim durant la crisi del COVID-19 i què podem aprendre d’això, la manera en el qual ens estem acostant a aquesta revolució, i per què és important per a les universitats, professors, staff i estudiants adaptar la seva metodologia.

Les principals idees que van voler transmetre Eva i Maja amb “Empowering 4.0 Minds” van ser:

  • Com influeix el benestar físic i mental en la Universitat a l’hora d’aconseguir un major creixement professional.
  • Els reptes i aprenentatges de l’ensenyament en línia i presencial alhora.
  • La metodologia design thinking i design doing a l’aula per a: potenciar l’apoderament dels estudiants en pensament crític i analítica, ensenyar mitjançant una metodologia concreta el treball en equip en línia i promoure nous mitjans de comunicació, i afavorir activitats acadèmiques que promoguin la innovació i agilitat mental perquè els alumnes tinguin més eines a l’hora de fer front a les crisis econòmiques i socials recurrents.
 
Dóna-li al play per a veure la sessió completa “Empowering 4.0 Minds”!

La entrada Empowering 4.0 Minds @EAIE 2020: Community Exchange se publicó primero en ESDi.

]]>
Així va ser el Welcome Day 2020-21! https://esdi.es/ca/welcome-day-2020-21 Wed, 07 Oct 2020 15:23:48 +0000 https://esdi.es/?p=34059 El passat 17 de setembre va tenir lloc l‘acte de benvinguda per els alumnxs de nou accés del Grau en Disseny i de l’Undergraduate Degree in Design. L’esdeveniment d’enguany va tenir un significat especial, ja que suposava el retorn a les aules després de tants...

La entrada Així va ser el Welcome Day 2020-21! se publicó primero en ESDi.

]]>

El passat 17 de setembre va tenir lloc l‘acte de benvinguda per els alumnxs de nou accés del Grau en Disseny i de l’Undergraduate Degree in Design. L’esdeveniment d’enguany va tenir un significat especial, ja que suposava el retorn a les aules després de tants mesos sense classes presencials a causa de la crisi sanitària del Covid-19. Una crisi que sens dubte va marcar l’acte, amb la seva presa de temperatura, distàncies de seguretat i circuits en una sola direcció per a evitar aglomeracions.

El Welcome Day va començar amb una benvinguda institucional per part de la Directora Adjunta de la Fundació del Disseny Tèxtil (FUNDIT), Georgina Bombardó, que va destacar els orígens de la Fundació i de l’Escola, i la seva trajectòria formant dissenyadors. Després va arribar el torn de la Dra. Maja Cecuk, Directora d’ESDi, que va recordar algunes de les mesures adoptades per l’Escola en el Protocol d’Actuació davant la nova etapa Covid-19. La Directora de Relacions Internacionals, Eva Garrell, va explicar l’evolució del número d’alumnxs internacionals de ESDi en els últims anys, i especialment en l’últim curs, en el qual 1 de cada 4 alumnxs de el Grau en Disseny és internacional. Finalment, la cap de Secretaria Acadèmica, Arola Prat, va presentar a l’equip i al servei de Carreras Professionals.

Després dels discursos de l’Equip Directiu, les Directores del @DissenyHub i de @Materfad, Mónica Bonafonte i Valérie Bergeron, van enviar un missatge en vídeo als nous alumnxs del Grau en Disseny. Al finalitzar el vídeo, aquests van escriure el seu propòsit per al nou curs en uns ocells de paper que ara estan penjats en l’Hall de ESDi, amb una estructura ideada per la AEAD de Producte i Interiors.

Una vegada escrits els seus millors desitjos per a enguany, el grup es va dividir en diferents subgrups per a recórrer l’escola al costat de diferents professors. Mentre va durar el tour dels alumnxs del Grau en Disseny, va ser el torn de la benvinguda institucional per als nous alumnxs de l’Undergraduate Degree in Design. Al finalitzar els discursos de l’equip directiu, es van reunir els dos grups en l’Hall per fer un joc i lliurar un premi a les persones que més preguntes van encertar sobre ESDi.

Dona-li al Play per veure com va ser el Welcome Day 20-21 d’ESDi!

El Welcome Day per als alumnxs de nou accés dels Cicles Formatius de Grau Superior en Patronatge i Moda i en Vestuari a Mesura i d’Espectacles d’ESDi-EFPA va tenir lloc el 23 de setembre. Igual que per als seus companys del Grau en Disseny, l’acte va comptar amb una benvinguda institucional, però aquesta vegada va comptar amb la presència de Marcel·lí Pérez, coordinador dels CFGS d’EFPA i Núria Monter, secretària d’EFPA.

Després d’escriure els seus propòsits pel nou curs en els ocells de paper, també van poder realitzar un tour per les instal·lacions d’ESDi en grups reduïts al costat de diversos professors d’ESDi i van rebre una bossa corporativa i una màscara de tela confeccionada pels seus companys dels Cicles Formatius.

Dona-li al Play per veure com va ser el Welcome Day 20-21 d’EFPA!l

La entrada Així va ser el Welcome Day 2020-21! se publicó primero en ESDi.

]]>
12 alumnxs d’ESDi participen a Garage Stories x Docs Barcelona https://esdi.es/ca/12-alumnes-esdi-garage-stories-x-docs-barcelona Tue, 06 Oct 2020 10:45:40 +0000 https://esdi.es/?p=34055 Del 2 al 4 d’octubre de 2020 va tenir lloc el taller de narratives emergents impartit per Garage Stories. 12 alumnxs del Grau Oficial en Disseny de ESDi van participar juntament amb altres alumnxs de Blanquerna i UPC per dissenyar i prototipar narratives immersives i interactives. Marta...

La entrada 12 alumnxs d’ESDi participen a Garage Stories x Docs Barcelona se publicó primero en ESDi.

]]>

Del 2 al 4 d’octubre de 2020 va tenir lloc el taller de narratives emergents impartit per Garage Stories. 12 alumnxs del Grau Oficial en Disseny de ESDi van participar juntament amb altres alumnxs de Blanquerna i UPC per dissenyar i prototipar narratives immersives i interactives. Marta Marcó, Erea Fernández, Anna Rodríguez, Aida Cuevas, Pere Bigorra, María Hernando, Belén Siso, Shirin Rahman, Jairo Mirete, María Blanch, María Martí i Andrea Julve van passar 3 dies resolent diferents reptes socials per a entitats locals sense ànim de lucre.

El primer dia en Impact Hub Barcelona va començar amb una benvinguda per part de Marta Ordeig, fundadora de Garage Stories, que va presentar el calendari del hackathon, i una masterclass a càrrec de Carles Sora, Director del centre de creativitat digital CITM (Center for Image and Multimedia Technologies) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Després va ser el torn de la presentació dels reptes socials per part de Fundació LudàliaThe Green City LabAbrazo Cultural.

El dissabte, a l’Institut d’Art i Cultura Espronceda, els equips participants van realitzar al costat de les tres organitzacions: una visita pels jardins i horts amb The Green City Lab, una classe de cuina siriana amb Abrazo Cultural, i un taller amb els nens integrants de Fundació Ludàlia. Després, els equips van treballar mà a mà amb els mentors Andrea Sacchi, Andy Benyei, Michael Markman, Maca Zavrsnik, Jordi Martos, Montecarlo, Mia Rodríguez-Sarmiento, Lilian Cali i José Carlos Flores per definir la idea i construir el seu concepte per resoldre el repte plantejat.

garage stories, docs barcelona, hackathon, retos sociales, vr, ar
garage stories, docs barcelona, hackathon, retos sociales, vr, ar
garage stories, docs barcelona, hackathon, retos sociales, vr, ar

Diumenge es van anunciar els grups guanyadors dels 3 reptes, els quals van ser:

Repte 1 – Abrazo Cultural: L’equip 3, format per Marta Marcó, Erea Fernández i Anna Rodríguez d’ESDi, i Jan Amor de Docs, Míriam Lara de UPC i Fernando Nuevo de Blanquerna, va ser el guanyador del repte d’Abrazo Cultural: “Com canviar la visió que tenim sobre els refugiats donant visibilitat als seus talents i les seves cultures?” amb la proposta “In our shoes”.

Repte 2 – The Green City Lab:  “Com impulsar i mantenir en el temps una participació activa de les comunitats locals per la co-creació i autogestió d’espais verds comunitaris?” va ser el repte llançat per The Green City Lab. L’equip 5, format per Pere Bigorra d’ESDi, Mar Gimeno i David Torner de Blanquerna, Núria Lamonja de UPC i Laura Casadiego de Docs, va guanyar la proposta amb “Green Window”.

Repte 3 – Fundació Ludàlia: L’equip 9 format per Maria Blanch d’ESDi, Julia Campanyo de Blanquerna, Marc Gálvez de UPC i Natalia Ayala i Hana Gausfair de Docs, va guanyar el repte: “Com utilitzar l’entreteniment com a mitjà de socialització entre persones amb discapacitat intel·lectual i sense discapacitat?” de Ludàlia, amb la seva proposta: “Beat the Impact”.

Moltes felicitats a tots els guanyadors!

garage stories, docs barcelona, hackathon, retos sociales, vr, ar
garage stories, docs barcelona, hackathon, retos sociales, vr, ar
garage stories, docs barcelona, hackathon, retos sociales, vr, ar

Crèdits de les imatges: Laia Hinojosa González

La entrada 12 alumnxs d’ESDi participen a Garage Stories x Docs Barcelona se publicó primero en ESDi.

]]>
El Disseny en temps de Post-Coronavirus https://esdi.es/ca/disseny-post-coronavirus Tue, 06 Oct 2020 10:32:00 +0000 https://esdi.es/?p=34051 Article de la Dra. Encarna Ruiz Molina, Directora del Departament de Teoria i Anàlisi del Disseny. Des de fa poc més d’un mes, vivim en un escenari convuls i complex, propi d’aquelles pel·lícules distòpiques que dibuixen contextos proporcionats per la ciència-ficció en els quals la...

La entrada El Disseny en temps de Post-Coronavirus se publicó primero en ESDi.

]]>

Artículo de la Dra. Encarna Ruiz Molina, Directora del Departamento de Teoría y Análisis del Diseño.

Desde hace poco más de un mes, vivimos en un escenario convulso y complejo, propio de aquellas películas distópicas que dibujan contextos proporcionados por la ciencia ficción en los que la Humanidad se enfrenta a cosas terribles. Las calles vacías, la desolación de las cifras, nuestro confinamiento en casa y los discursos políticos inacabables nos recuerdan que vivimos en una realidad paradójica, frustrante e inimaginable. Llevamos días inmersos en una especie de guerra en la que el enemigo es un virus y la batalla se libra en hospitales y residencias de ancianos de todo el mundo.

En este contexto, Covid 19 ha sido el desencadenante de la caída de las estructuras sociales inestables y cambiantes que Bauman nos definía en su obra Tiempos Líquidos[1]. En pocos días, como si de un castillo de naipes se tratara, esta crisis sanitaria que azota al planeta ha puesto en jaque a la economía mundial, a los líderes políticos occidentales y a los modelos de relaciones institucionales e internacionales que habían surgido de la Segunda Guerra Mundial. Occidente y su modelo hiperglobalizado de gestión se tambalean y con él la atmósfera de progreso y bienestar que ofrecían a unos ciudadanos que hoy se sienten vulnerables y perdidos.

Esta Pandemia se presenta como una tormenta global de la que nadie escapa y de la que parecen salir mejor parados aquellos que han apostado por la inversión en sanidad y en infraestructuras industriales. Pero también se trata de un huracán moral que define las distintas formas de entender la solidaridad entre los diferentes territorios y sectores de la población. 

Por otra parte, esta situación ha provocado una aceleración de los cambios en los relatos sociales que habían definido a la primera mitad del siglo XXI. Así, las corporaciones sociales, políticas y económicas se movían a partir de los dictados del hiperconsumo como sistema y en su forma de generar productos, servicios y experiencias a gran escala. Pero estos días de confinamiento y reflexión, comenzamos a tener más consciencia de nuestras prioridades y de la necesidad de cambio. El planeta está agotado. Y no podemos continuar actuando de la misma forma. Por eso, aquellas voces que aseguraban que debíamos transformar nuestro modelo económico lineal en un modelo circular comienzan a tener interés para muchos ciudadanos. La sostenibilidad social y medioambiental ahora comienza a ser un objeto primordial, no una alternativa.

España vive una situación complicada dentro de esta atmósfera de caos mundial generada por la crisis sanitaria. Es el país con mayor número de defunciones por número de habitantes del mundo y el lugar en el que más personal sanitario ha enfermado mientras cumplía con sus funciones. Esto hace que nuestra vulnerabilidad ante el virus haya puesto de manifiesto la inestable estructura política que llevamos años percibiendo y nuestra economía basada en un sector servicios que está paralizado por la Pandemia. La situación también ha denotado, por un lado, la poca inversión en sanidad e investigación, sometidas a diferentes políticas reduccionistas surgidas de la crisis económica; y por otro, nuestra fragilidad industrial. Eso supone la existencia de un sistema frágil y dependiente, con poca capacidad de autogestión y que, en una situación como la que vivimos, conduzca a una debilidad manifiesta. Así, nuestro modelo productivo debería reconfigurarse y plantear una vuelta a la producción local que nos ayude a garantizar la subsistencia económica a medio plazo y hacerlo, al mismo tiempo, en términos de circularidad.

En este contexto, no sería descabellado construir nuestro relato social entorno a un racionalismo sostenible y local en la que el Diseño sea el eje vertebrador.  En este sentido, decía Raúl Belluccia[2] que las sociedades que no incorporan Diseño en su forma de generar productos, servicios y experiencias difícilmente podrán progresar de forma coherente. En la era post-coronavirus, esta disciplina es una herramienta clave que permitirá dar respuesta a todas las necesidades de esa sociedad que busca ser más eficiente desde el punto de vista ambiental, económico y relacional. 

En tanto que disciplina que se define por la acción, por hacer cosas y buscar soluciones a las certidumbres de lo cotidiano, el diseño es clave. Un ejemplo de esto es el hecho de que, en plena crisis, ha sido determinante a la hora de buscar soluciones a la falta de material sanitario de primera necesidad y al fracaso del Estado de obtenerlo de forma inmediata en los mercados internacionales. Empresas como Seat o centros tecnológicos como Leitat, han sido capaces de unirse para diseñar respiradores que se han fabricado en el mismo lugar donde hacía apenas unos días se producían coches. La fabricación 3D también se ha convertido en clave para el desarrollo de viseras y gafas para proteger al personal sanitario y los diseños de estos productos han impulsado una de las acciones solidarias más interesantes que hemos vivido.

Esto son sólo ejemplos de la importancia que tiene el Diseño como disciplina en la creación de soluciones y de gestor de solidaridad social. Si unimos ambos conceptos, nos acercamos a la indiscutible función social del Diseño.  Noberto Chaves[3] decía que se genera porque todo lo que el Diseño produce va dirigido a la sociedad e incide en ella, y busca facilitar la integración de las personas y solucionar problemas cotidianos.

Por esta razón, el Diseño debe interpretarse como el mediador entre una comunidad de individuos y el sistema sociopolítico que la gestiona. Se trata pues de una disciplina capaz de plantear soluciones que permitan recuperar la seguridad ciudadana y la credibilidad en el sistema, debilitado por las diferentes crisis que se han derivado de la Pandemia.

El Diseño y su capacidad transformadora son pues el mecanismo que ayudará a la comunidad post-coronavirus a generar nuevos relatos sociales basados en la búsqueda de productos, servicios y experiencias que sean más solidarios y sostenibles. La reindustrialización de países como España, a partir de la lógica de la industria 4.0 y de la producción local, también tendrá en el Diseño Social un aliado fundamental.

 

Dra. Encarna Ruiz Molina, Directora del Departamento de Teoría y Análisis del Diseño de ESDi. 

 

[1] Bauman, Z. (2009): Tiempos líquidos: Vivir en una época de incertidumbre, Barcelona, Ed. Tusquets.

[2] Belluccia, R. (2007). El diseño gráfico y su enseñanza: ilusiones y desengaños. Buenos Aires: Paidós.

[3] Chaves, N. (2008). La función social del diseño: realidades y utopías. Recuperado el 6 de octubre de 2008, http://www.disenoiberoamericano.com/node/95

Imagen: More than this, Curro Claret. Foto de Juan Lemus.

La entrada El Disseny en temps de Post-Coronavirus se publicó primero en ESDi.

]]>
Cova Trujillo i Helena Rabal, 1r i 3r premi als Apolda European Design Awards https://esdi.es/ca/apolda-european-design-award Thu, 14 May 2020 08:23:44 +0000 https://esdi.es/?p=32943 Les graduades en Disseny de Moda per ESDi Covadonga Trujillo i Helena Rabal han estat guardonades amb el 1r i 3r premi en el concurs alemany de nous dissenyadors de moda Apolda European Design Award (AEDA). Ambdues van ser seleccionades per l’escola per a presentar-se...

La entrada Cova Trujillo i Helena Rabal, 1r i 3r premi als Apolda European Design Awards se publicó primero en ESDi.

]]>
Les graduades en Disseny de Moda per ESDi Covadonga Trujillo i Helena Rabal han estat guardonades amb el 1r i 3r premi en el concurs alemany de nous dissenyadors de moda Apolda European Design Award (AEDA). Ambdues van ser seleccionades per l’escola per a presentar-se al concurs, degut a l’actualitat dels seus plantejaments i el seu excel·lent currículum acadèmic. “Va ser un honor i un privilegi que ens triessin per a participar en un concurs així, a nivell europeu”, recalca Cova.

Segons Dolors Giró, responsable de l’Àrea de Moda d’ESDi, “s’ha reconegut la innovació en el concepte i el seu posterior desenvolupament”. Per a Cova i Helena aquest reconeixement va ser tota una sorpresa. “La veritat és que no m’esperava per a res guanyar, ho veia pràcticament impossible per totes les col·leccions espectaculars que anava veient”, afirma Cova. De fet, el certamen enguany ha comptat amb 29 col·leccions de graduats de moda de 15 universitats i 10 països.

“Si hagués de quedar-me amb una paraula com a conclusió seria agraïda”, Cova Trujillo, 1r Premi AEDA

“El fet que de 4 premis 2 anessin a la mateixa universitat diu molt del nivell de l’escola”, comenta Helena. “Quan penses en una mateixa universitat, o fins i tot país, pots pensar que sortiran col·leccions amb certes característiques semblants, però les nostres són totalment contràries. És el que té el disseny”. Per a les dues, viure aquesta experiència juntes i recolzar-se entre elles des del primer dia sense cap mena de rivalitat ha estat molt important. “Ha estat un alleugeriment durant tot el procés i un orgull que les dues hàgim aconseguit premi”, diu Cova.

Donada la situació actual, el concurs enguany ha hagut de desenvolupar-se online. En convertir-se en finalistes, Cova i Helena anaven a viatjar a Alemanya, conèixer a la resta a dissenyadors europeus i participar en una desfilada amb el posterior lliurament de premis. Amb la crisi sanitària, l’organització del concurs va decidir presentar de manera online les col·leccions a través de les seves xarxes socials i comunicar també d’aquesta forma els guanyadors. Encara que de manera limitada, això va permetre a totes dues “veure les altres col·leccions i adonar-te de les diferents maneres de fer i entendre el disseny a Europa”, ressalta Helena.

Fotografia: @angiecouple
Model: @virginia_lobe

La col·lecció de Cova Trujillo que va guanyar el 1r Premi AEDA, valorat en 12.000€, porta per títol “(Entre[tu]piel)” i presenta una reflexió molt actual sobre la importància, en un futur molt breu, de comunicar-nos amb les peces de roba que comprem. Tal com la defineix Dolors Giró, “es tracta d’apostar per una moda més compromesa amb el planeta i amb més respecte per tot el procés humà, buscant els seus valors i tractant de recuperar la nostra connexió entre tota la cadena de gent que ho ha fet possible i l’ús de nous mitjans tecnològics com la impressió 3D”.

“Els desafiaments que planteja el canvi climàtic són el meu enfocament principal i el que m’impulsa. La cerca de materials innovadors i processos de tintura ecològics són les meves majors fonts d’inspiració”

Així explicava Covadonga el tema de la seva col·lecció (Entre[tu]piel) en la candidatura per al concurs: “Els desafiaments que planteja el canvi climàtic, particularment per a nosaltres els dissenyadors de moda, són el meu enfocament principal i el que m’impulsa. Amb la meva col·lecció vull contribuir a la gestió sostenible de les peces. La idea és connectar la roba a una història de la qual l’usuari s’enamori. Vull començar una conversa íntima entre la peça i el cos i crear valor emocional. La cerca de materials innovadors i processos de tintura i acabat ecològics són les meves majors fonts d’inspiració”.

“Si hagués de quedar-me amb una paraula com a conclusió seria agraïda. La veritat que ha estat un procés llarg, però ha valgut la pena. És un privilegi estar vinculada a la família Apolda, s’han portat súper bé al llarg de tots aquests mesos”, comenta Cova. Encara que la crisi del coronavirus ha afectat bastant el concurs, que hauria d’haver-se celebrat el dissabte 9 de maig (“hauria estat una experiència súper bonica i súper positiva per a aprendre uns d’altres i conèixer-nos”), Cova sí que va tenir l’oportunitat de viatjar a Apolda al febrer per a participar en el rodatge del fashion film de la seva col·lecció.

El certamen té un conveni amb l’escola Bauhaus-Universität Weimar, i els seus estudiants de cinema s’encarreguen de fer un vídeo per a cada col·lecció dels participants en el concurs. “El director del meu vídeo em va fer súper partícip del procés creatiu i em va animar a anar. L’experiència va ser boníssima i poder conèixer a tot l’equip va ser increïble, són súper professionals. Em quedo amb haver pogut viure això”, explica la guanyadora dels Apolda European Design Awards 2020.

D’altra banda, la col·lecció “BNT_DNT” (Been There, Done That) d’Helena Rabal, va convèncer al jurat amb una temàtica basada en els àmbits de l’arquitectura i el turisme. Aquesta dibuixa una possible reflexió sobre l’individu en la societat globalitzada i la manera de relacionar-se amb ella. Segons Andrea Karg, membre del jurat que va proclamar el 3r Premi valorat en 5.000€, “la situació actual ha donat a la col·lecció un efecte explosiu”.

La mateixa Helena presentava així la seva candidatura al concurs: “A més de la moda, l’arquitectura és un altre camp que realment em fascina perquè combina creativitat i tecnologia. M’inspiren els dissenyadors que treballen amb materials funcionals i combinen roba esportiva i roba urbana per a crear un nou look. El disseny gràfic és una altra font important d’inspiració, ja que no pots tenir roba esportiva i roba urbana sense ella. La meva col·lecció dóna una mirada crítica a les formes modernes de turisme”.

M’inspiren els dissenyadors que treballen amb materials funcionals i combinen roba esportiva i urbana per a crear un nou look

Dolors Giró, responsable de l’Àrea de Moda de l’Escola Superior de Disseny ESDi, destaca de la col·lecció “l’estudi d’unes cuidades fornitures (tancaments, fermalls…), així com el treball tipogràfic a nivell d’estampacions i de etiquetaje sobre la peça”.

Per a Helena, “guanyar el tercer premi va ser una sorpresa realment molt gratificant a nivell personal i professional. Veure com el teu concepte i disseny no sols s’entén i agrada, sinó que a més és reconegut, és increïble”.

Tant Helena com Cova estan esperant ara la publicació
dels fashion clips que han realitzat els estudiants de la universitat Bauhaus-Universität Weimar amb els looks de les seves col·leccions. “Pots veure com el concepte de la teva col·lecció pren forma des dels ulls d’un filmmaker. Veure tot el procés del rodatge, encara que de manera virtual, va ser molt gratificant i veure el resultat és al·lucinant”, destaca Helena. També esperen poder viatjar a Apolda aviat amb la resta de dissenyadors finalistes i poder visualitzar aquests vídeos al costat dels estudiants de cinema que els han fet possibles.

Moltes felicidades Cova i Helena!

Fotografia: Jorge Botella
Models: Jasmin Fuchs y Adrià Martínez

La entrada Cova Trujillo i Helena Rabal, 1r i 3r premi als Apolda European Design Awards se publicó primero en ESDi.

]]>