fbpx

ESDiColor_Lab presenta ‘Gènere resilient’ com a tendència cromàtica a Intercolor

ESDiColor_Lab presenta ‘Gènere resilient’ com a tendència cromàtica a Intercolor

La resiliència és la capacitat d’assumir amb flexibilitat les situacions adverses i transformar-les en oportunitats futures i per tant, està vinculada a l’autoestima i a la superació personal. Des d’aquest punt de partida, el laboratori de tendències cromàtiques de l’escola, l’ESDiColor_LAB,ha desenvolupat la proposta de colors “Gènere resilient”, que ha presentat al congrés internacional de color Intercolor, realitzat a Porto.

L’aposta del laboratori, corresponent a la temporada tardor/hivern 2020-2021, està dividida en la identitat despolaritzada, l’arquetip estripat, l’escena extravagant i la dicotomia natural. Quatre cartes de color diferents que parteixen de la definició dels joves espanyols del segle XXI com a resilients, en trobar-se en una situació de canvis diversos capaços de trencar amb l’ecosistema social i generar nous models de relació.

La “Identitat despolaritzada” aposta per tons càlids que, malgrat les seves diferències, configuren una harmonia en la textura que ens remet a allò natural. Representa la consciència i l’acceptació de la diversitat en una comunitat tolerant amb la multiplicitat de gèneres i sexe, així com la cerca d’una sintonia social a través de formes de connexió inversemblants i amb l’acceptació absoluta de la llibertat d’elecció de les persones.

La segona carta de color “Arquetip esqueixat”, mostrada a través de colors saturats i àcids, ens planteja una ruptura entre els arquetips femenins i masculins a través de la gestació de models identitaris més polivalents i exòtics. Expressada a través d’una àmplia representació tonal de colors brillants i de textures diverses, neix dels nous discursos de gènere que s’enfronten a les estructures patriarcals clàssiques.

color, intercolor, esdi, esdicolorlab, tendencias colorEl concepte de gènere com a creador de categories socials està deixant de tenir sentit per a una generació en la que no existeix el binari i en la qual s’estan desmuntant els corrents tradicionals. En la carta “Escena extravagant” es barreja la dualitat entre el rosa i el blau com a sinònims erràtics d’identificació de gènere, que ens condueixen cap a l’extravagància del brillant i la duresa del negre. La ironia d’aquesta situació psicosocial queda representada en les textures multicolor.

L’última carta, “Dicotomia natural”, ens parla de la desconnexió entre la ment i el cos de les persones transexuals com a productora d’un rebuig social i una incomprensió des dels diferents àmbits socioculturals. Els procediments per superar aquesta circumstància xoquen amb una burocràcia densa i insalvable que suposa una travessia dolorosa i lenta. Aquests elements estan representats en la carta pels contrastos clars i foscos que s’instal·len entre tons neutres. Les textures combinen aspectes naturals que ens recorden allò humà i aspectes sintètics que s’integren entre ells, fent-nos creure que també formen part de la naturalesa de l’home.

esdicolor_lab intercolor

Com a representant de l’Estat espanyol, ESDiColor_LAB va realitzar una posada en comú de les seves propostes a Intercolor al costat de les desenvolupades per la resta d’institucions internacionals, per tal d’unificar-les en una carta de color que preveu impactar l’àmbit de la moda, l’interiorisme i el disseny de producte de la propera temporada tardor/hivern 2020-21.

El balanç del congrés ha estat molt positiu per a la delegació espanyola, amb el concepte “No Gènere” escollit com a referència per una de les cartes generals d’Intercolor. En elles també figuraran sis materials i cinc imatges presentades per ESDiColor_Lab, del que també s’han pres com a referència de color un total de dues cartes.

Aprofitant la seva estada a Porto durant el congrés, la Dra. Encarna Ruiz i Miguel González, professors de l’ESDi, van realitzar la master class “De la sociologia en el procés de disseny” als professors i professionals de diferents sectors (com la psicologia i el periodisme) a Modatex, una Escola de disseny de moda de la ciutat portuguesa.

La propera trobada d’Intercolor tindrà lloc del 16 al 18 de maig a Orlando (Estats Units), on ingressaran tres països més: Holanda, Indonèsia i Pakistan.X