fbpx

L’ESDi acull la trobada del projecte europeu d’especialització intel·ligent RELOS3

relos3, sabadell, inteligente, diseño, smart design

L’ESDi acull la trobada del projecte europeu d’especialització intel·ligent RELOS3

Entre el 27 i el 30 de novembre de 2018, representants de sis ciutats europees van visitar Sabadell per aprofundir en l’estratègia local d’especialització intel·ligent. La trobada, que va tenir lloc a diferents ubicacions de la ciutat (entre elles l’ESDi), s’emmarca en el projecte Interreg Europe RELOS3, liderat per l’Ajuntament de Sabadell i on també hi participen Bologna (Itàlia), regió de Wielkopolska (Polònia), Emmen (Països Baixos), Tartu (Estònia) i Malta.

RELOS3 és un projecte finançat pel programa de la Comissió Europea Interreg Europe que, amb una durada prevista de cinc anys (2017-2021), té l’objectiu d’intercanviar experiències sobre el desplegament de les estratègies regionals d’especialització intel·ligent. Durant el temps transcorregut, les ciutats sòcies han fet una primera aproximació al context local i regional de cada país i s’han interessat per l’experiència de Sabadell, ciutat líder del projecte.

El motiu clau de la trobada ha estat desenvolupar el pla d’especialització territorial “Vallès industrial: innovació i disseny de la indústria europea”, una aposta conjunta dels ajuntaments de Sabadell, Barberà del Vallès, Sant Quirze del Vallès i Castellar del Vallès, la Fundació de Disseny Tèxtil (FUNDIT), la Fundació Parc Taulí i la Universitat Autònoma de Barcelona, per marcar una estratègia de futur basada en el potencial de la zona respecte el disseny i la innovació en sistemes industrials.

esdi, relos3, proyectoLa Generalitat de Catalunya ha considerat aquest projecte mereixedor del cofinançament del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i és un dels únics quatre Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de l’àmbit metropolità de Barcelona aprovats. El pla parteix d’una base sòlida d’estudi previ des dels municipis, que ha permès identificar l’especialització econòmica amb més opcions per accedir als fons europeus adreçats a millorar el desenvolupament econòmic i la competitivitat territorial.  En aquest punt, l’administració (amb el suport d’agents locals) ha plantejat un pla per posicionar el Vallès com a impulsor especialitzat de la innovació i el disseny en els sistemes industrials.

Entre d’altres coses, amb aquest projecte es vol fomentar el suport a la cultura emprenedora i l’aplicació de noves tecnologies a nous productes i serveis. Tenint com a vector el disseny aplicat a la indústria, es pretén aconseguir un territori amb competències reforçades en aquest àmbit, empreses més competitives i llocs de treball amb professionals qualificats.X