fbpx

Parlem sobre Economia Circular amb l’Adriana Sanz, consultora de Simbiosy.

Parlem sobre Economia Circular amb l’Adriana Sanz, consultora de Simbiosy.

Després de la conferència del passat 14 de novembre, la vam entrevistar per aprofundir en els punts més importants i bàsics de l’economia circular en relació al disseny:

Què és l’Economia Circular i quins són els seus beneficis?

El present model econòmic lineal de “produir, consumir i llençar” està arribant ja al límit de la seva capacitat física. L’economia circular és l’alternativa: és regenerativa per disseny i pretén aconseguir que els recursos (materials, aigua, energia …) mantinguin la seva utilitat i valor en tot moment. La reutilització, la reparació, el consum col·laboratiu, la servitizació, el reciclatge … Són algunes de les estratègies de l’economia circular.
A part dels beneficis mediambientals obvis, les empreses poden reduir costos i inseguretats en la compra de matèries primeres, arribar a nous mercats, diferenciar-se, establir noves relacions amb els seus clients; i les ciutats poden convertir-se en entorns més resilients i saludables, on es creïn nous llocs de treball i es fomenti la innovació i l’emprenedoria.

Quina seria la funció del disseny en el context de l’Economia Circular?

La mateixa definició ens respon a la pregunta: l’economia circular és regenerativa per disseny.
El disseny és una peça fonamental: si en la fase de disseny es tenen en compte els conceptes i necessitats de l’economia circular, això farà possible que la remanufacturació, la reutilització, la reparació o el reciclatge de productes i serveis sigui econòmica i tècnicament viable . De la mateixa manera, un disseny que segueix les pautes de l’economia lineal, condemna al fet que aquests serveis i productes s’infrautilitzin, es dispersin, es perdin, es rebutgin.

Què entenem per simbiosi industrial?

Els projectes de Simbiosi Industrial són l’eina per aplicar els conceptes de l’economia circular en el teixit productiu / industrial. És una estratègia empresarial que promou la col·laboració entre empreses per fer realitat noves oportunitats de negoci explorant maneres innovadores de posar-les en pràctica: donant valor a recursos sobrants (energia, aigua, residus, materials, espai …) o trobant solucions innovadores en la provisió de recursos.

Quin hauria de ser el comès una Escola de disseny com la nostra en aquest context?

El disseny serà sostenible o no serà. El canvi de model cap a una economia circular és una transició i per tant no es canvia de la nit al dia, però no tinc cap dubte que el canvi es produirà. Ja estem veient els primers moviments i símptomes a escala mundial i el que no es pugi al tren, ara que encara està agafant velocitat, el perd. Les escoles han de ser entorns de creació, d’innovació, amb el present i el futur en ment. De l’escola has de sortir preparat per no perdre el tren.

Moltes gràcies Adriana, i a tots els assistents!

Podeu saber més sobre Adriana i la seva experiència professional a l’enllaç.X
X