fbpx

CICATRIUS COMPARTIDES en xarxa

cicatrius compartides

CICATRIUS COMPARTIDES en xarxa

CICATRIUS COMPARTIDES en xarxa és la versió online del projecte expositiu CICATRIUS COMPARTIDES que neix el 2019 de la col·laboració entre l’ESDi i l’organització Lliga dels Drets dels Pobles. Degut a la bona rebuda del projecte, que ha estat itinerant per seus d’universitats i centres cívics del territori, l’Escola Superior de Disseny, ESDi, va proposar realitzar una versió que estigués disponible a la xarxa per poder fer arribar el seu contingut a més joves. Aquesta web permetrà a la Lliga fer xerrades divulgatives a escoles, instituts i centres cívics i que molts més joves puguin participar en la consulta proposada, i que està operativa des d’aquest mes de desembre del 2020. Es pot consultar a www.cicatriuscompartides.com

L’objectiu és apropar aquest contingut als joves occidentals per sensibilitzar-los de la violència exercida sobre les dones a la RD del Congo, concretament a l’àrea de Butembo, a la província del Kivu Nord, un territori castigat per la colonització belga i les guerres, i des de fa més de dues dècades amb la presència de grups armats que viuen de l’explotació de mines il·legals i del contraban dels recursos que s’hi extreuen. També hi actuen diverses màfies instal·lades al territori amb la connivència de persones vinculades a diferents àmbits del poder polític, empreses occidentals i de la veïna Ruanda que canalitza les exportacions. La major part dels minerals tenen com a destí els productes tecnològics, especialment la tecnologia mòbil, la computació i els aparells d’alta tecnologia. Les víctimes de la violència de gènere són dones agredides i/o esclavitzades, tant pels milicians dels grups armats que sembren el terror a la regió, com pels homes de la societat civil, en una societat patriarcal on la dona és tractada com a objecte.

El projecte d’investigació i expositiu parteix de les Maisons d’Écoute, projecte de cooperació dut a terme per la Lliga dels Drets dels Pobles a la RD del Congo, amb l’objectiu de garantir que aquestes dones congoleses agredides tinguin accés a una atenció mèdica, psicològica, legal i social de qualitat, alhora que són acompanyades durant tot el seu procés d’estabilització i reconstrucció de vida. Tot aquest acompanyament i suport mèdic, psicològic i jurídic, es realitza gràcies a l’empoderament d’entitats socials congoleses que intenten donar resposta als efectes devastadors de la violència de gènere. Aquestes entitats són: Femmes Juristes pour les Droits de la Femme et de l’Enfant (FJDF), Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale (FEPSI) i Association pour la Défense des Droits de la Femme (ADDF).

La realització d’aquest projecte de sensibilització esdevé necessària entre joves de la nostra realitat occidental. D’una banda, per sensibilitzar sobre la presència de la violència de gènere en una realitat que no és la pròpia, però que, no obstant, és contemporània i, de manera indirecta, en som corresponsables. Aquest aspecte obliga els joves a dues reflexions:

  • El concepte de ”l’altre”: qui és, si de fet, tots som “l’altre”. Caldria, doncs, desnaturalitzar el seu significat i la seva relació amb l’exotisme, que encara es manté en una cultura postcolonial.
  • Per altra banda, prendre consciència de l’estreta relació entre el desenvolupament tecnològic i, així mateix, del creixement econòmic de les corporacions multinacionals/occidentals, amb el manteniment de la pobresa i dels conflictes armats en certs territoris.
 

El projecte dona peu a interpel·lar als joves preguntant directament si han patit una situació similar o coneixen algú que hagi patit violència de gènere, i si, en aquest últim cas, saben si la víctima ha rebut algun tipus d’ajuda o recolzament. Aquesta interacció, que en el projecte expositiu físic es realitza mitjançant unes caixes de votació, en la versió online es realitza a través de les preguntes que van apareixent en el contingut divulgatiu. D’aquesta manera a través d’aquest territori llunyà ens acostem a la nostra realitat.

Formalment el disseny de la web utilitza la tipografia usada al projecte físic i les il·lustracions generades per aquest, intentant seguir la seva línia cromàtica en la proposta de seccions, menús, etc

Objetius:

  1. Incentivar a la reflexió sobre la figura de “l’altre” i les seves connotacions. En aquest sentit, desnormativitzar i desnaturalitzar la figura de l’home blanc occidental.
  2. Afavorir la sensibilització sobre la “història” dels materials necessaris per construir aquesta tecnologia: la seva topografia i el cost social que implica.
  3. Donar a conèixer Maisons d’Écoute, projecte dut a terme per la Lliga dels Drets dels Pobles a la RD Congo, gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), i que ajuda a les entitats socials congoleses Femmes Juristes pour les Droits de la Femme et de l’Enfant (FJDF), Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale (FEPSI) i Association pour la Défense des Droits de la Femme (ADDF), les quals garanteixen suport jurídic, mèdic i psicològic a les dones que han estat agredides sexualment.
cicatrius compartides 2

Equip participant del projecte:
La versió en xarxa de Cicatrius Compartides ha tingut diferents fases amb els alumnes residents de la unitat de comunicació visual de l’ESDi. En la primera fase van participar les alumnes Laura Zamora y Lídia Rosa. En la segona fase ha participat l’alumne Albert Margalef. El disseny final de la web i l’adaptació a dispositius mòbils, així com la realització és de l’Albert Margalef. Ambdues fases han estat coordinades per la Dra. Elizabeth Ferrándiz i el professor Carles Cabezón.

El projecte online pren el contingut generat pel projecte expositiu Cicatrius Compartides, realitzat l’any 2019, per fer-ne una adaptació. El projecte físic de 2019 va ser realitzat per les alumnes residents Francisca Sotomayor, Cecília Solé i Ainara Navarrete, sota la coordinació de la professora Dra. Mireia Feliu, i sota la coordinació executiva de la Dra. Elizabeth Ferrándiz. I va comptar amb el suports dels representants de la Lliga dels Drets dels Pobles: Núria Jané, presidenta; Josep Ramon Giménez, vicepresident, autor del documental “Uchungu na tumaini, crònica del dolor i l’esperança” i vinculat al projecte, “MAISON D’ECOUTE”, que es pot veure al format web; Glòria Gumí, vocal i membre de la Lliga i Anna Jané, dissenyadora gràfica i col·laboradora en projectes expositius de la Lliga i alumni d’ESDi.

Finançament:
La realització d’aquest projecte en xarxa ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’Escola de Disseny ESDi, la Lliga dels Drets dels Pobles i al finançament del Pacto de Estado para la violencia de género, a través de la Comissió d’Igualtat de Gènere de la Universitat Ramon Llull.X