fbpx
 

Compromís Smart

El desenvolupament de noves tecnologies i la seva democratització han fet molt més que només millorar la nostra connectivitat i agilitzar les nostres activitats. Des de la perspectiva de la creativitat i el disseny, la tecnologia ha modificat la forma en què ens enfrontem als objectes i als processos del dia a dia, portant-nos, fins i tot, a cristal·litzar potencialitats que abans eren tan sols idees.

 

Per això, des ESDi mantenim la convicció que l’Smart Design, o disseny intel·ligent, no és una quimera del futur, sinó una manera de pensar i de fer disseny que es troba arrelada al nostre present. A més d’articular aquest compromís des d’un vessant formativa, fomentant l’aprenentatge en Smart Design i la capacitació de professionals competitius i innovadors, creiem que cal construir llaços amb institucions, organitzacions i empreses de diferents parts del món per conèixer a fons com cada entorn pensa i concreta la vida 4.0.

Red internacional Smart- Clúster SMART

Com a nova forma de comprendre la indústria, l’empresa i la creativitat, el disseny Smart requereix no només la concreció de projectes propis, sinó també la possibilitat de nodrir-se de sinergies amb organitzacions de diferent naturalesa, i d’obrir-se a les potencialitats de noves i innovadores idees.

 

Amb aquesta perspectiva col·laborativa com a guia, l’ESDi es va integrar en 2017 al programa de recerca i desenvolupament en Smart Products i Smart Design Clúster SMART, de la xarxa internacional de competitivitat EUREKA, capaç d’introduir a l’escola en les diferents perspectives que dominen en aquest canvi radical de paradigma.

 

República Txeca, Corea, Noruega, Portugal, Eslovàquia, Suècia i Turquia són altres dels països que, a través d’empreses i de centres universitaris i de recerca científic-industrial, formen part del network d’indústria 4.0, orientat a la definició, execució i finançament de projectes d’investigació i desenvolupament de Manufactura Avançada.

Laboratori de mobilitat sostenible i intel·ligent - Living Lab Bike amb eMobike

Part important de l’Smart Design no és únicament la proliferació de funcionalitats a nivell tecnològic, sinó també la sostenibilitat dels processos i els productes que ens envolten. En aquest sentit, des de l’ESDi apostem per la promoció de la mobilitat Smart i sostenible mitjançant una aliança amb l’empresa de bicicletes elèctriques eMobike.

 

Com a part de la col·laboració, ESDi i eMobike s’orienten al desenvolupament d’un centre de mobilitat sostenible de referència a Catalunya, CEX Bike, que permeti dissenyar i desenvolupar productes i serveis punters, així com a optimitzar la productivitat a través de la resolució de problemes tecnològics. En aquesta línia, l’escola treballa, al costat de eMobike, en la consolidació d’un Living Lab Bike, espai d’experimentació per al desenvolupament de pilots de productes, processos i solucions que puguin impactar de forma innovadora en l’ empresa i la societat per igual.

 

A més d’aquestes iniciatives, la col·laboració entre l’ESDi i eMobike aposta pel talent i la creativitat jove mitjançant una sèrie de projectes a l’aula amb els alumnes de l’escola, centrats en l’experiència d’ús de la bicicleta elèctrica i en les noves modalitats d’ús de la mobilitat sostenible. En les sessions de treball, els alumnes treballen al voltant de conceptes com: la bicicleta com a element Internet of Things a les ciutats Smart, l’estat de l’art de la mobilitat sostenible a nivell global, la visió de la bicicleta com a element d’oci, salut, esport i medi ambient, entre d’altres.

Formant als dissenyadors Smart del present i del futur.

Apostem a un futur intel·ligent, optimitzat, digital i mobile, per la qual cosa, des de la formació, busquem atorgar als nostres alumnes les eines per poder convertir-se en els dissenyadors innovadors que la indústria 4.0 precisa. D’aquesta manera, a través del nostre Bachelor en Smart Design, únic a tot l’Estat, complementem els coneixements inherents a la tasca del dissenyador amb les competències que demana el nou entorn creatiu i empresarial.

 

La realitat augmentada, el disseny interactiu i la fabricació digital són algunes de les claus del nostre programa, que alhora, es nodreix de les possibilitats tecnològiques dels nostres Self-Labs, instal·lacions punteres per al desenvolupament d’idees i projectes a l’escola. Gràcies a aquests laboratoris tecnològics, la manufactura additiva i impressió 3D, la realitat virtual immersiva i hologràfica, i la digitalització dels processos de disseny i de confecció tèxtil es constitueixen com les vessants de treball que els nostres alumnes i professors tenen la possibilitat d’explorar.

 

Així mateix, l’escola tira endavant projectes propis de Smart Products per a conèixer, des de la pràctica, les noves potencialitats del disseny de productes. Un exemple en aquest sentit és un banc Smart amb tecnologia Qi que permet la recàrrega Wireless de mòbils, dissenyat i desenvolupat per un equip multidisciplinari compost per la Direcció de FUNDIT, la Unitat de Producte de l’ESDi i el servei d’Infraestructures i Tallers.

X
X