fbpx

Cova Trujillo i Helena Rabal, 1r i 3r premi als Apolda European Design Awards

apolda european design awards, cova trujillo, (entre[tu]piel), grado en diseño de moda

Cova Trujillo i Helena Rabal, 1r i 3r premi als Apolda European Design Awards

Les graduades en Disseny de Moda per ESDi Covadonga Trujillo i Helena Rabal han estat guardonades amb el 1r i 3r premi en el concurs alemany de nous dissenyadors de moda Apolda European Design Award (AEDA). Ambdues van ser seleccionades per l’escola per a presentar-se al concurs, degut a l’actualitat dels seus plantejaments i el seu excel·lent currículum acadèmic. “Va ser un honor i un privilegi que ens triessin per a participar en un concurs així, a nivell europeu”, recalca Cova.

Segons Dolors Giró, responsable de l’Àrea de Moda d’ESDi, “s’ha reconegut la innovació en el concepte i el seu posterior desenvolupament”. Per a Cova i Helena aquest reconeixement va ser tota una sorpresa. “La veritat és que no m’esperava per a res guanyar, ho veia pràcticament impossible per totes les col·leccions espectaculars que anava veient”, afirma Cova. De fet, el certamen enguany ha comptat amb 29 col·leccions de graduats de moda de 15 universitats i 10 països.

“Si hagués de quedar-me amb una paraula com a conclusió seria agraïda”, Cova Trujillo, 1r Premi AEDA

“El fet que de 4 premis 2 anessin a la mateixa universitat diu molt del nivell de l’escola”, comenta Helena. “Quan penses en una mateixa universitat, o fins i tot país, pots pensar que sortiran col·leccions amb certes característiques semblants, però les nostres són totalment contràries. És el que té el disseny”. Per a les dues, viure aquesta experiència juntes i recolzar-se entre elles des del primer dia sense cap mena de rivalitat ha estat molt important. “Ha estat un alleugeriment durant tot el procés i un orgull que les dues hàgim aconseguit premi”, diu Cova.

Donada la situació actual, el concurs enguany ha hagut de desenvolupar-se online. En convertir-se en finalistes, Cova i Helena anaven a viatjar a Alemanya, conèixer a la resta a dissenyadors europeus i participar en una desfilada amb el posterior lliurament de premis. Amb la crisi sanitària, l’organització del concurs va decidir presentar de manera online les col·leccions a través de les seves xarxes socials i comunicar també d’aquesta forma els guanyadors. Encara que de manera limitada, això va permetre a totes dues “veure les altres col·leccions i adonar-te de les diferents maneres de fer i entendre el disseny a Europa”, ressalta Helena.

Fotografia: @angiecouple
Model: @virginia_lobe

La col·lecció de Cova Trujillo que va guanyar el 1r Premi AEDA, valorat en 12.000€, porta per títol “(Entre[tu]piel)” i presenta una reflexió molt actual sobre la importància, en un futur molt breu, de comunicar-nos amb les peces de roba que comprem. Tal com la defineix Dolors Giró, “es tracta d’apostar per una moda més compromesa amb el planeta i amb més respecte per tot el procés humà, buscant els seus valors i tractant de recuperar la nostra connexió entre tota la cadena de gent que ho ha fet possible i l’ús de nous mitjans tecnològics com la impressió 3D”.

“Els desafiaments que planteja el canvi climàtic són el meu enfocament principal i el que m’impulsa. La cerca de materials innovadors i processos de tintura ecològics són les meves majors fonts d’inspiració”

Així explicava Covadonga el tema de la seva col·lecció (Entre[tu]piel) en la candidatura per al concurs: “Els desafiaments que planteja el canvi climàtic, particularment per a nosaltres els dissenyadors de moda, són el meu enfocament principal i el que m’impulsa. Amb la meva col·lecció vull contribuir a la gestió sostenible de les peces. La idea és connectar la roba a una història de la qual l’usuari s’enamori. Vull començar una conversa íntima entre la peça i el cos i crear valor emocional. La cerca de materials innovadors i processos de tintura i acabat ecològics són les meves majors fonts d’inspiració”.

“Si hagués de quedar-me amb una paraula com a conclusió seria agraïda. La veritat que ha estat un procés llarg, però ha valgut la pena. És un privilegi estar vinculada a la família Apolda, s’han portat súper bé al llarg de tots aquests mesos”, comenta Cova. Encara que la crisi del coronavirus ha afectat bastant el concurs, que hauria d’haver-se celebrat el dissabte 9 de maig (“hauria estat una experiència súper bonica i súper positiva per a aprendre uns d’altres i conèixer-nos”), Cova sí que va tenir l’oportunitat de viatjar a Apolda al febrer per a participar en el rodatge del fashion film de la seva col·lecció.

El certamen té un conveni amb l’escola Bauhaus-Universität Weimar, i els seus estudiants de cinema s’encarreguen de fer un vídeo per a cada col·lecció dels participants en el concurs. “El director del meu vídeo em va fer súper partícip del procés creatiu i em va animar a anar. L’experiència va ser boníssima i poder conèixer a tot l’equip va ser increïble, són súper professionals. Em quedo amb haver pogut viure això”, explica la guanyadora dels Apolda European Design Awards 2020.

D’altra banda, la col·lecció “BNT_DNT” (Been There, Done That) d’Helena Rabal, va convèncer al jurat amb una temàtica basada en els àmbits de l’arquitectura i el turisme. Aquesta dibuixa una possible reflexió sobre l’individu en la societat globalitzada i la manera de relacionar-se amb ella. Segons Andrea Karg, membre del jurat que va proclamar el 3r Premi valorat en 5.000€, “la situació actual ha donat a la col·lecció un efecte explosiu”.

La mateixa Helena presentava així la seva candidatura al concurs: “A més de la moda, l’arquitectura és un altre camp que realment em fascina perquè combina creativitat i tecnologia. M’inspiren els dissenyadors que treballen amb materials funcionals i combinen roba esportiva i roba urbana per a crear un nou look. El disseny gràfic és una altra font important d’inspiració, ja que no pots tenir roba esportiva i roba urbana sense ella. La meva col·lecció dóna una mirada crítica a les formes modernes de turisme”.

M’inspiren els dissenyadors que treballen amb materials funcionals i combinen roba esportiva i urbana per a crear un nou look

Dolors Giró, responsable de l’Àrea de Moda de l’Escola Superior de Disseny ESDi, destaca de la col·lecció “l’estudi d’unes cuidades fornitures (tancaments, fermalls…), així com el treball tipogràfic a nivell d’estampacions i de etiquetaje sobre la peça”.

Per a Helena, “guanyar el tercer premi va ser una sorpresa realment molt gratificant a nivell personal i professional. Veure com el teu concepte i disseny no sols s’entén i agrada, sinó que a més és reconegut, és increïble”.

Tant Helena com Cova estan esperant ara la publicació
dels fashion clips que han realitzat els estudiants de la universitat Bauhaus-Universität Weimar amb els looks de les seves col·leccions. “Pots veure com el concepte de la teva col·lecció pren forma des dels ulls d’un filmmaker. Veure tot el procés del rodatge, encara que de manera virtual, va ser molt gratificant i veure el resultat és al·lucinant”, destaca Helena. També esperen poder viatjar a Apolda aviat amb la resta de dissenyadors finalistes i poder visualitzar aquests vídeos al costat dels estudiants de cinema que els han fet possibles.

Moltes felicidades Cova i Helena!

Fotografia: Jorge Botella
Models: Jasmin Fuchs y Adrià MartínezX