Albert Margalef guanya dos premis amb el seu PFG ‘Mnéme’

albert margalef, mnéme, premio acento g, revista graffica

Albert Margalef guanya dos premis amb el seu PFG ‘Mnéme’

El Projecte Final de Grau “Mnéme” d’Albert Margalef, Graduat en Disseny menció Gràfic per ESDi, ens està donant moltes alegries. D’una banda, ha guanyat el primer premi en la vuitena edició dels Premios Acento G atorgats per la revista Graffica, que reconeixen els millors Treballs Fi de Grau (TFG) de les diferents escoles de disseny d’Espanya. I d’altra, ha aconseguit el Premio Anuaria-Pro al millor treball o projecte d’estudis realitzat per un estudiant d’últim curs de disseny, atorgat per Veredictas.

Nascut d’una necessitat personal, al diagnòstic de Demència Vascular del seu pare, Albert Margalef crea Mnéme, un instrument lúdic, motivacional i no farmacològic d’estimulació cognitiva que busca lentificar la inevitable progressió de la Demència Vascular, una malaltia que comporta una notable reducció de l’autonomia personal. Aquesta malaltia és causada per una sèrie de petits accidents cerebrovasculars que afecten el pensament, l’emotivitat i al comportament.

El pacient comparteix un moment entretingut, motivacional i divertit. És sobretot això, divertit”

 

El seu propòsit és construir un entorn de diversió i aprenentatge que pugui millorar el benestar i qualitat de vida de pacients i familiars. Adaptant-se als estímuls del pacient, Mnéme compleix la finalitat principal de ser una eina complementària a una teràpia de rehabilitació de les funcions mentals superiors. Aquestes són la memòria, l’atenció, l’orientació, les capacitats visuoespacials, l’agnòsia, el llenguatge oral i escrit, la pràxia i les capacitats executives.

Així, Mnéme suposa la creació d’un temps, espai i uns mitjans en què el malalt, al costat del seu terapeuta o familiar, passi un moment entretingut, motivacional i divertit. Sobretot això, divertit. I que, alhora que juga i estimula la seva capacitat cognitiva, pugui lentificar la inevitable progressió de la seva malaltia i millorar el seu benestar.

Tot mitjançant una eina que es recolza en targetes que proposen activitats de major o menor complexitat, segons l’estat de la malaltia. Taral·larejar una cançó, dibuixar un rellotge i marcar l’hora exacta, cobrir una fotografia o repetir paraules són alguns dels mètodes de Mnéme. A més, compta amb quaderns, fotografies i peces cromàtiques, alfabètiques, de recorregut; per a la realització dels exercicis d’una forma més atractiva. I allunyant-se del marcat caràcter infantil que presenten la majoria d’eines cognitives enfocades a un públic adult.

Al seu torn, un dels designis de Mnéme és proveir d’una classificació exhaustiva de les àrees d’intervenció cognitiva i la seva identificació gràfica. El que permetrà conèixer que àrees s’estaran estimulant en aquest mateix instant.

Moltes felicitats pel teu projecte, Albert!

 X